Hlavní obsah

Česká delegátka z Egypta: Docházejí nám zásoby jídla a pitné vody

Novinky, Karen Mchitarjan
Marsa Alam

Novinky získaly exkluzivní zpověď české delegátky Marcely Zelenkové, která se nachází v demonstracemi zmítaném Egyptě. Přestože je v klidné oblasti Marsa Alam, tedy mimo momentální ohnisko demonstrací, obává se přísných policejních kontrol a nedostatku jídla a pitné vody.

Článek

Pracujete v Egyptě jako delegátka. Jaká je tam nyní situace?

V letní sezóně pracuji jako delegátka v Hurghadě. Nyní v zimě pracuji jako asistentka generálního ředitele v hotelu v oblasti Marsa Alam. Jsem ale ve spojení s kolegy a známými v Hurghadě a opravdu se tam rabuje. Většina obchodů v městské části Dahar je vyrabovaná nebo poškozená. A i tam se nyní odehrávají demonstrace.

Jsou v ohrožení i turisté?

Na druhé straně Hurghady, kde se nacházejí pouze hotely, se nic neděje. Ovšem do Daharu bych se určitě momentálně nevydala. Oblast Marsa Alam je ale klidná.

Měla jste už strach o život?

Zatím ne. Ovšem někteří turisté už byli v ohrožení života. Například při výletu do Luxoru, kde navštívili sbírku vzácných starých papyrů a ven už se normální cestou nedostali. Budovu totiž začal kamenovat dav demonstrantů, protože na ní byl velký plakát prezidenta.

Jak to s nimi dopadlo?

Turisté v Luxoru byli nakonec propuštěni zadním zásobovacím vchodem a naštěstí se vyhnuli přímým střetům s demonstranty.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Takže se útočí i na turisty?

Celkově tyto demonstrace nejsou namířené proti turistům a návštěvníkům památek. Ovšem demonstranti turisty přímo ohrozit mohou, aniž by to měli v úmyslu. Strach mám jedině z případného zpřísnění policejních kontrol, protože je složité se s nimi dorozumět.

Jsou místní policisté nekompromisní?

Egypt je policejní stát a policejní kontroly, pokud se s nimi člověk setká, bývají velmi důkladné. Toto jsou ale především kontroly osob cestujících mezi městy na vlastní pěst a proto bych určitě žádným turistům nyní nedoporučovala se kamkoli takto vydávat. Kontroly na letištích zůstávají podle mých informací zhruba na stejné úrovni.

Máte možnost komunikovat s okolním světem?

Internet nefungoval vůbec v celém Egyptě asi týden. Původně kvůli Facebooku a dalším sociálním sítím, přes které se svolala první demonstrace. Nyní se zase tvrdí, že kvůli postihu korupce, aby znemožnili jednoduché převedení peněz na zahraniční účty. V kontaktu s rodinou jsem byla po celou dobu telefonicky, nefungovaly například ani SMS zprávy a částečně bylo znemožněno mobilní spojení mezi městy.

Fungují normálně hotely?

V současné době už je mnoho hotelů uzavřených. A to ne z důvodu přímého nebezpečí, ale kvůli problémům se zásobováním. My sami máme zásoby na zhruba dva týdny s poloviční obsazeností a hrozí nedostatek pitné vody, jídla a pohonných hmot. Turisté od dnešního dne žádní nepřijeli a musíme také kalkulovat s možností, že budeme nuceni na určitou dobu hotel uzavřít.

Není šance přivézt nové zásoby?

Zásoby se k nám vozí z Káhiry, což momentálně není možné. Informace se mění doslova každou hodinu a je velmi těžké situaci slovy vystihnout. Redukujeme personál hotelu, jelikož je potřeba šetřit nejen jídlem, ale i penězi. K dnešnímu dni jsme propustili přes 20 lidí, což je asi 7 % zaměstnanců.

To je to se zásobami tak horké?

Zatím máme dostatek zásob pro všechny, kteří se u nás nacházejí, a snažíme se spotřebu zaměstnanců hotelu mírně omezit. Není v plánu, že by sem někdo nový měl nyní přijet, a proto spíše napjatě očekáváme nový vývoj a zda bude možno obnovit normální provoz. Nyní je u nás asi 50 % pokojů plných.

Panuje velká nervozita?

Turisté jsou celkem nervózní a snaží se získat informace, které ani my bohužel nemáme. Letadla momentálně létají prázdná a pouze sbírají zbylé turisty zpátky domů. Například holandská vláda se rozhodla všechny občany evakuovat. To bylo v pondělí. Ostatní národnosti zatím zůstávají podle nejnovějších informací až do oficiálního konce svého pobytu. Stává se ale, že se turisté snaží opustit Egypt, což způsobuje nedostatek místa v letadlech. Nicméně v hotelech jsou nyní hosté v bezpečí a mnoho z nich si i tak užívá dovolenou na pláži.

Jaké národnosti jsou vaši hosté?

Momentálně u nás zůstávají Němci, Poláci, Britové, Belgičané a Rakušané. Francouzi a Holanďané byli svými cestovkami posláni zpět domů.

Zničili demonstranti hodně památek?

Dá se říci, že například v Káhiře je zničené skoro celé centrum města. Obchody jsou naprosto vyrabovány a z několika věznic utekli i nebezpeční vězni. Nezaměstnaní vykradli částečně dokonce i artefakty z Egyptského národního muzea a poničili cenné mumie. Údajně z důvodu, že neměli žádné peníze. Rozhodli se odnést si vše, co se jim hodilo a v několika nemocnicích dokonce rozkradli zdravotnické vybavení. Takovéto drancování změní obraz města už navždy a bude trvat určitě měsíce, možná i roky, než se dá znovu do pořádku.

Co uděláte, až vám dojdou zásoby?

Hotel by se musel uzavřít na dobu, dokud by nebylo možno zásobovat, tedy na neurčito. Zatím se tomu bráníme, protože se jedná o obrovské finanční ztráty. Jakýkoli časový údaj si netroufám odhadnout.

Sympatizují hoteliéři s demonstranty?

Na jednu stranu se dá říci, že vyšší management hotelu částečně sympatizuje s myšlenkou změny státního uspořádání a směřování ke státu západního typu. Nicméně nikdo z nich nesympatizuje se způsobem protestů a s tím, co se tady nyní děje. To je prosté drancování. Netroufám si říci k tomuto nic bližšího, ovšem ničení majetku a hromadné rabování národních pokladů se mi zdá poněkud nešťastným.

Víte nějaké novinky z Káhiry?

Momentálně  se podle nejnovějších informací v Káhiře v úterý shromáždilo téměř šest miliónů lidí a dnes dochází k bitkám mezi odpůrci prezidenta a jeho příznivci, kterých po jeho úterním projevu výrazně přibylo.

A kdy se vrátíte vy?

Původně jsem měla zůstat do konce března, nyní vyhledávám možnost se vrátit zpátky do ČR. Tedy za předpokladu, že situace bude stagnovat nebo se horšit. Pak by ani nebylo pro koho pracovat. Takže ano, snažím se odjet z Egypta, protože situace je neodhadnutelná a může se zvrhnout na jakoukoliv stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám