Hlavní obsah

Češi vědí, co stojí demokracie, ujistil Babiš na Bidenově virtuálním summitu

Demokratické země čelí znepokojivým výzvám a musí stát při sobě tváří v tvář postupu proti autoritářství, řekl ve čtvrtek americký prezident Joe Biden při zahájení virtuálního dvoudenního summitu pro demokracii. Biden pozval zástupce více než 100 zemí, za ČR vystoupil odcházející premiér Andrej Babiš. Češi podle něj vědí, že za demokracii je nutné neustále bojovat.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden při účasti na virtuálním summitu o demokracii

Článek

„Češi velmi dobře vědí, že demokracie je něco, na čem musíme neustále pracovat a za co musíme bojovat,“ řekl ve čtvrtek na summitu v krátkém veřejném vystoupení odcházející premiér Babiš a připomněl, že Česká republika nedávno oslavila 32. výročí sametové revoluce a obnovy demokracie v zemi.

„Jsme svědky nespočtu sotva patrných, ale někdy i otevřených kroků směřujících k podrytí demokratických institucí,“ dodal Babiš a zmínil především korupci a dezinformační kampaně. Lídři podle něj musí přijít se způsobem, jak ujistit občany, že každý jedinec hraje v demokratickém systému důležitou roli a má moc jej ovlivnit.

USA se nechystají kvůli Ukrajině vyslat do oblasti svoje vojáky, řekl Biden

Amerika

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu apeloval na jednotu demokratického světa.

„Jako světová demokratická komunita se musíme postavit za hodnoty, které nás spojují,“ řekl Biden. „Musíme se postavit za spravedlnost a vládu práva, za svobodu vyjádření, svobodu shromažďování, svobodný tisk, svobodu vyznání, za všechna přirozená lidská práva každého jedince,“ pokračoval americký prezident.

Poznamenal přitom, že samotné Spojené státy musí „bez ustání bojovat za to, aby držely krok se svými demokratickými ideály“.

Bude vás to hodně bolet. Západ varuje Rusko před napadením Ukrajiny

Amerika

Rusko a Čína pozvánku nedostaly

Lídři jednají na plenárním shromáždění za zavřenými dveřmi, jednotlivé země však rovněž přednášejí krátké vzkazy přístupné veřejnosti. Kromě toho se v rámci summitu koná rovněž řada panelových diskuzí na nižších úrovních. Jednání budou pokračovat ještě v pátek.

Summit již před jeho začátkem provázely určité kontroverze zejména kvůli okruhu účastníků. Washington nepozval na setkání Rusko nebo Čínu, summitu se však zúčastní zástupci Tchaj-wanu. Proti tomu se Peking tvrdě ohradil, protože ostrov považuje za svou vzbouřenou provincii a nechce, aby se k němu přistupovalo jako k samostatné zemi. Biden rovněž sklidil kritiku za pozvání některých zemí, jež nejsou považovány za příliš svobodné, například Filipín, Konga, Indie či Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám