Hlavní obsah

Kazachstán opustil bývalý vládce Nazarbajev i s dcerami a jejich rodinami

Nur-Sultán

Bývalý prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev opustil společně se svými třemi dcerami a jejich rodinami zemi. S odkazem na kazachstánský server Orda to uvedlo několik ruských médií. Není zřejmé, kam Nazarbajev odcestoval, zemi ale zřejmě opustil ze zdravotních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev opustil zemi.

Článek

Zdravotní stav exprezidenta a „vůdce národa“ je neznámý. Na přelomu června a července loňského roku prodělal Nazarbajev koronavirus. Před šesti lety, kdy byl ještě prezidentem, odcestoval kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům do Číny.

Server The Diplomat, zaměřující se na asijsko-pacifický region, tehdy uvedl, že lze očekávat, že Nazarbajev má nějaké zdravotní problémy, stát se o nich ale oficiálně nezmiňuje.

Současnou situaci v Kazachstánu Nazarbajev zatím nekomentoval. Ve středu ho ve funkci předsedy Rady bezpečnosti nahradil současný prezident Kasym-Žomart Tokajev. Nazarbajev měl přitom tuto funkci zastávat doživotně.

Nazarbajev je jednou z hlavních postav kazachstánského režimu, proti kterému demonstranti protestují. V ulicích jsou slyšet pokřiky jako „Odejdi, starochu!“.

Z Nazarbajevových nejbližších zůstal v zemi pouze jeho starší bratr Bolat. Objevily se také informace, že byl zadržen synovec bývalého prezidenta Samat Abiš. Šéfredaktorka serveru Orda.kaz ale tuto informaci vyvrátila.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Kazachstánu strhávají sochy exprezidenta Nazarbajeva.

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti před třemi desetiletími. Propukly 2. ledna, když se zdvojnásobila cena LPG.

I když byla cena paliv následně snížena a na 180 dní zastropována a vláda podala demisi, lidem to nestačilo a ve středu zaútočili na úřední budovy. V Kazachstánu byl pak vyhlášen výjimečný stav a země požádala o pomoc Rusko, které tam vyslalo výsadkáře. Jednotky dorazily i z dalších postsovětských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám