Hlavní obsah

Bývalý čínský politik Po Si-laj dostal za úplatky a zneužití moci doživotí

K doživotnímu trestu vězení v nedli odsoudil čínský tribunál bývalého vysokého čínského politika Po Si-laje, který se v ostře sledovaném procesu zodpovídal z přijímání úplatků a ze zneužití moci. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Foto: Reuters

Po Si-laj u soudu

Článek

Muži, který vinu odmítá a tvrdí, že se stal obětí politicky motivované kampaně, hrozil až trest smrti.

Čtyřiašedesátiletý ambiciózní funkcionář Po, který si kdysi dělal naděje, že stane v nejužším vedení vládnoucí komunistické strany, je podle soudu vinen ve všech bodech obžaloby. Soud také nařídil, aby se odsouzenému zabavil veškerý majetek, uvedla agentura Reuters.

Na závěr pětidenního procesu, který skončil 26. srpna, žalobce pro obžalovaného požadoval "přísný trest" a zdůvodnil svůj požadavek tím, že Po se "odmítá přiznat a neprojevuje dostatečnou lítost".

Nechtěli z něj mučedníka 

Procesem končí nejhorší skandál čínské komunistické strany za posledních 20 let, který v loňském roce rozpoutalo obvinění Poovy manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla později odsouzena k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem.

Trest smrti hrozil také Poovi, který podle obžaloby přijal od dvou podnikatelů úplatky ve výši 3,27 miliónu dolarů (téměř 63 miliónů korun), zpronevěřil dalších 800 000 dolarů (asi 16 miliónů korun) z vládních fondů ze stavebního projektu a zneužíval moc coby tajemník komunistické strany v třicetimiliónovém městě Čchung-čching, aby zablokoval vyšetřování vraždy Brita, k níž se nakonec přiznala jeho žena.

Naplnila se ale předpověď politologů, že Po nakonec vyvázne s mírnějším trestem, protože strana nebude chtít dělat mučedníka z charismatického muže, jenž si v minulosti získal mezi lidmi velkou oblibu a také před soudem se neohroženě hájil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám