Hlavní obsah

Bronzový medailista byl jako dítě mezi rukojmími v beslanské škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Bronzovou medaili mezi volnostylaři získal v Tokiu ruský zápasník Artur Najfonov. Po úspěchu jeho trenér řekl, že Najfonov byl jedním ze sedmi set dětí, které drželi v září 2004 skoro tři dny jako rukojmí islámští radikálové ve škole číslo 1 v Beslanu. Zadržovaná s ním byla i jeho tehdy 32letá matka Světlana, která zemřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah ruských bezpečnostních složek ve škole v Beslanu v září 2004Video: Reuters

 
Článek

„Arturova matka zahynula,“ řekl serveru Meduza Najfonovův trenér Totraz Arčegov, „ale díky ní se on a jeho sestra dostali ze školy živí. Myslím, že mu osud určil, aby v životě něco dokázal.“ Jeho matka byla jednou z 334 obětí teroristického útoku.

Tehdy sedmiletý Artur šel ten den vůbec poprvé do školy. Byl i se svou desetiletou sestrou Sabinou mezi 1128 rukojmími.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Bronzový zápasník Artur Najfonov

Oba utrpěli zranění od střepin, když třetí den situace eskalovala a zasáhli příslušníci ruských bezpečnostních sil s těžkou technikou.

Moskva 1980: Příběh Češek, které nečekaně vybojovaly stříbrnou medaili v pozemním hokeji

Styl

Útok na beslanskou školu si pamatuje i Zaurebek Sidakov, který vyhrál v kategorii do 74 kg. Po něm načas přestal zápasit, protože ho rodiče nechtěli pouštět z rodné Zilgy do Beslanu na tréninky.

Po jednom ze svých předchozích vítězství řekl, že „zápasil za všechny oběti, za všechny zabité a zraněné při tomto ohromném teroristickém útoku“.

Čečenští teroristé zaútočili na školu v severoosetinském Beslanu 1. září 2004. Zajali 1128 rukojmí, kromě dětí i jejich rodiče, kteří je doprovázeli, a učitele.

O dva dny později zasáhly ruské bezpečnostní síly. Podařilo se jim zachránit 811 rukojmí včetně 547 dětí, 334 rukojmí včetně 189 dětí však zahynulo. Zásah byl proto tvrdě kritizován.

Talentovaný zápasník

Najfonov vyhrál ve dvaceti národní soutěž zápasníků v Severní Osetii a o rok později se stal členem týmu sborné. Třikrát se stal mistrem Evropy. Na mistrovství světa v roce 2019 skončil třetí a stejné místo obsadil i na letošní olympiádě v Tokiu.

„Jestli je radost z bronzu? Ano, ale ne taková jako ze zlata,“ řekl novinářům Najfonov po soutěži, protože trenér uvedl, že zápasník se moc neraduje.

„Pro Osetii existuje jen zlato,” dodal trenér. Zápasník k tomu ještě řekl: „Nemyslete si, že je to pro mě nějaká tragédie, jsem ještě mladý a vše mě čeká.”

Reklama

Výběr článků

Načítám