Hlavní obsah

Bomba zabíjela na tržišti v Somálsku, premiér viní milice Šabáb

Mogadišo

Nejméně 12 lidí přišlo v pondělí o život při výbuchu bomby ve městě Baidoa na jihu Somálska. K útoku, jehož oběťmi jsou především ženy a děti, se zatím nikdo nepřihlásil. Somálský premiér Abdiweli Mohamed Ali z něj ale už obvinil radikální islámské hnutí Šabáb, které usiluje o převzetí vlády nad zemí.

Článek

Nastražená výbušnina explodovala na frekventovaném místě vedle řeznictví krátce poté, co do tržnice přijeli nakupovat somálští vojáci. Asi tři desítky lidí utrpěly zranění.

Město minulý týden ovládly jednotky Africké unie (AU), které se doposud zaměřovaly na udržování klidu v metropoli Mogadišu a jeho bezprostředním okolí.

Milice Šabáb byly z města vytlačeny v únoru poté, co ho obsadila etiopská armáda, doprovázená oddíly věrnými vládě v Mogadišu.

"To, co udělali, je proti islámu a naší kultuře. Máme závazek vyhnat je (Šabáb) ze země," prohlásil premiér Ali.

Šabáb od roku 2007 bojuje proti centrální vládě v Mogadišu podporované mezinárodními silami a usiluje o nastolení islamistického státu. Spojencům se loni v srpnu podařilo vytlačit radikály ze základen v somálské metropoli, Šabáb ale nadále posílá do města sebevražedné útočníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám