Hlavní obsah

Bomba v minibusu zabila v Mogadišu deset lidí

Mogadišo
Aktualizováno

Nejméně deset lidí přišlo o život při úterním bombovém útoku somálské milice Aš-Šabáb napojené na Al-Káidu. Minibus naložený výbušninami narazil do zátarasu před kancelářemi pro jižní oblast Wadžadír. Milice se k útoku přihlásila.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Budovy a auta zničená při výbuchu v Mogadišu

Článek

„Více než deset lidí zemřelo při explozi a dalších 20 bylo zraněno. Výbuch zničil budovu vedení Wadadžírské oblasti. Při explozi bylo zničeno přes deset aut,” řekl mluvčí starosty Mogadiša Abdifatah Omar Halane. Podle něj nálož ve voze odpálil sebevražedný atentátník.

„Strážní se pokusili vozidlo zastavit, ale to se dostalo dovnitř a explodovalo,“ dodal pro AFP představitel místních bezpečnostních sil Umar Adan.

K útoku se přihlásil Aš-Šabáb. „Je to sebevražedný atentát pomocí nálože v autě na budovu Wadadžírské oblasti, kde jsou somálští představitelé a jejich administrativní síly,“ řekl mluvčí milice pro vojenské operace Abdiasis abú Musab.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Příslušník zahraniční ochranky na místě atentátu v Mogadišu

Minulý týden bojovníci Aš-Šabábu zabili 19 lidí při kombinovaném přepadení hotelu a restaurace, tehdy sebevražedný atentátník odpálil nálož ve voze. [celá zpráva]

Hnutí Aš-Šabáb, které se hlásí k síti Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní vlády a nastolení fundamentalistického režimu v duchu Tálibánu, jenž by se řídil islámským právem šaría.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Exploze způsobila značné škody.

Organizace označila letos v únoru zvoleného somálského prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda za bezvěrce a pohrozila útoky vůči Somálcům, kteří ho podporují. Mohamed vyhlásil Aš-Šabábu válku. Domnívá se, že s mezinárodní pomocí lze skupinu porazit do dvou let.

Na boji proti milici se v Somálsku zatím podílí 22 tisíc vojáků mise Africké unie v Somálsku (AMISOM). Své síly ale země afrického společenství pravděpodobně začnou stahovat už příští rok a zemi zcela opustí do konce roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám