Hlavní obsah

Bitcoin spotřebuje ročně dvakrát více elektřiny než Česko

Nejznámější kryptoměna bitcoin spotřebuje za rok zhruba dvakrát více elektřiny než Česká republika. Vyplývá to z analýzy Cambridgeské univerzity, na níž ve středu upozornil zpravodajský server BBC. Kdyby byl bitcoin stát, patřil by mezi třicet největších spotřebitelů elektrické energie.

Foto: Temilade Adelaja, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou právě bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny vznikají tak, že počítače svým výpočetním výkonem řeší komplikované matematické algoritmy a za vyřešení obdrží majitel počítače odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Procesu se říká těžba a lidé, kteří tímto způsobem získávají bitcoiny, jsou označováni jako těžaři nebo mineři. "Těžba" kryptoměny si žádá značné množství elektrické energie. Pokud cena kryptoměny neklesne, nesníží tedy se patrně ani její spotřeba elektrické energie.

Univerzitní badatelé uvedli, že nejznámější kryptoměna spotřebuje kolem 121,36 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily pro srovnání loni 30,05 TWh elektřiny.

Bitcoin se nabízí za milion korun. Tesla vystřelila kurz do nebes

Internet a PC

Cena bitcoinu tento týden překonala hranici 48 tisíc dolarů (1,02 milionu Kč). Jen za úterý si si připsala více než 20 procent. K růstu notně přispělo pondělní oznámení americké společnosti Tesla, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů a že začne digitální měnu přijímat i jako úhradu za své automobily. Rozhodnutí Tesly investovat do bitcoinu podrývá ekologický punc tohoto amerického výrobce elektromobilů.

Je navržený tak, aby byl náročný

"Bitcoin je zkrátka navržený tak, že spotřebovává hodně elektřiny," řekl BBC Michel Rauchs z Cambridgeské univerzity. "To se v budoucnu nezmění, pokud se cena bitcoinu výrazně nesníží," dodal Rauchs, který se podílel na vzniku online nástroje, který spotřebu odhaduje.

Tesla investovala 32 miliard do bitcoinu

Ekonomika

Zmíněný nástroj řadí spotřebu elektrické energie kryptoměnou před Argentinu (121 TWh), Nizozemsko (108,8 TWh) a Spojené arabské emiráty (113,20 TWh). Bitcoin pomalu dohání Norsko, které ročně potřebuje 122,20 TWh. Česká republika podle indexu ročně spotřebuje 62,34 TWh.

Elektrická energie, kterou spotřebuje ročně bitcoin, by stačila k provozu všech rychlovarných konvic v Británii na 27 let. Na druhou stranu se rovná roční spotřebě všech elektrických přístrojů ve Spojených státech, kterou jsou zapnuté, ale neaktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám