Hlavní obsah

Biden odsoudil porušování lidských práv v etiopském Tigraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil nepřijatelné porušování lidských práv v etiopském regionu Tigraj a tamní soupeřící strany vyzval k okamžitému klidu zbraní a uvolnění koridoru pro humanitární pomoc. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Stupňující se násilí a prohloubení regionálních a etnických rozporů v některých částech Etiopie mě naplňují hlubokými obavami,” uvedl Biden. „Rozsáhlé porušování lidských práv včetně sexuálního násilí, ke kterému dochází v Tigraji, je nepřijatelné a musí okamžitě přestat,” dodal prezident a válčící strany vyzval, aby vyhlásily a následně i dodržely klid zbraní a umožnily přístup pomoci.

V Etiopii zuří válka nositele ceny míru

Zahraniční

V Tigraji loni v listopadu začaly boje mezi mezi federální a lokální vládou. Konflikt propukl, když centrální vláda obvinila Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z přepadení místní vojenské základny, kde se zmocnila zbraní. Násilí v hornatém regionu s více než pěti miliony obyvatel si vyžádalo tisíce obětí na životech a dva miliony lidí přinutilo opustit své domovy. Do bojů se zapojily i jednotky sousední Eritrey a etiopského státu Amharsko.

Etiopií zmítá občanská válka

Svět

Boje mají etnický charakter, souvisejí se změnou postavení Tigrajců, kteří dlouhodobě Etiopii vládli, stávají prezident Abyi Ahmed však patří k Oromům, Konflikt provází brutální násilí, vyhánění lidí z domovů, rabování a znásilňování žen.

USA omezily pomoc Etiopii kvůli konfliktu v Tigraji

Svět

Spojené státy v souvislosti s konfliktem na začátku tohoto týdne oznámily rozsáhlé omezení hospodářské a bezpečnostní pomoci Etiopii.

Reklama

Výběr článků

Načítám