Hlavní obsah

Bhuttová požaduje Mušarafovu demisi

Novinky, ČTK, BBC, aš, Pakistan Dawn
LÁHAUR/LONDÝN

Pákistánská opoziční politička Bénazír Bhuttová, která má domácí vězení, v úterý vyzvala Parvíze Mušarafa, aby rezignoval na úřad prezidenta. Bývalá premiérka prohlásila, že pod Mušarafovým vedením nikdy jako předsedkyně vlády pracovat nebude. Již v pondělí vypověděla dohodu o rozdělení moci.

Článek

"Je čas, kdy by měl odejít," uvedla Bhuttová v telefonickém rozhovoru pro CNN a uvedla i proč: "Zcela ztratil důvěru." Bhuttová zůraznila, že se snažila s Mušarafem pracovat "na plánu cesty k demokracii", ale to padlo, když v pondělí nechal zatknout stovky příslušníků opozice.  

Úterní prohlášení navazuje na pondělní rozhodnutí vypovědět dohody s Mušarafem, i když ten v neděli ustoupil tlaku opozice a slíbil, že se parlamentní volby uskuteční v plánovaném lednovém termínu. Podle opozice ale nemohou být demokratické kvůli výjimečnému stavu. "Ano, je to změna, je to změna od mé předchozí stranické politiky," uvedla v pondělí Bhuttová.

Dům Bhuttové je obklíčen

V Láhauru před domem senátora Latífa Chosy, kde je nyní Bhuttová byla zesílená policejní ochrana, aby jej bývalá premiérka nemohla opustit. Domácí vězení má zabránit tomu, aby se Bhuttová mohla zúčastnit avizovaného protestního pochodu z Láhauru do Islámábádu, který byl zakázaný.

V zemi panuje od 3. listopadu výjimečný stav a nesmějí se konat žádné demonstrace. Čtyřdenní pochod za demokracii se přesto má konat a má jej vést senátor Safdar Abbásí. Zda se uskuteční, ale není jasné, protože policie podnikla přes noc řadu zátahů na členy Bhuttové strany PPP v Láhauru i v Pandžábu.

Senátorův dům byl obklíčen několika sty policistů v pondělí večer. V noci jí chtěli doručit příkaz k domácímu vězení, ale Bhuttová si ho osobně nevyzvedla. "Tento dům je nyní jejím vězením," uvedl v úterý vysoký představitel police a dodal. "Jestliže se pokusí vzít zákon do svých rukou, uplatníme všechna nutná opatření včetně použití obušků a slzného plynu."

Stráže byly v úterý posíleny, protože minulý pátek se Bhuttová v podobné situaci, kdy se chtěla účastnit demonstrace v Rávalpindí, pokusila policejní kordón prorazit v obrněném automobilu. Policie jí v pátek dala 24hodinové domácí vězení, aby se demonstrace nemohla účastnit.

Policisté v úterý také odvedly od domu Bhuttové třicet lidí, kteří jí přišli vyjádřit podporu.

Británie a Commonwealth požadují konec výjimečného stavu

Británie podporuje požadavek britského Společenství, jehož členem je i Pákistán, aby Parvíz Mušaraf zrušil výjimečný stav do 22. listopadu. Uvedl to britský ministr zahraničí David Miliband. Mušaraf vyhlásil výjimečný stav 3. listopadu.

Britské Společenství Pákistánu pohrozilo v pondělí pozastavením členství, pokud změna nenastane do termínu, kdy se bude konat příští schůzka třiapadesátičlenné organizace sdružující hlavně bývalé britské kolonie.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám