Hlavní obsah

Bělehrad byl o kosovské razii předem informován, tvrdí mluvčí KFOR

Srbské úřady měly informace, že Kosovo hodlá provést zatýkací razii na policisty na severu země, kde žije srbská menšina. Tvrdí to mluvčí kosovských mnohonárodních mírových sil KFOR Vincenz Grassa. Srbsko v reakci na úterní razii uvedlo do stavu bojové pohotovosti celou svou armádu. Grasso ale tvrdí, že situace byla pod kontrolou.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Speciální jednotky kosovské policie při akci.

Článek

Speciální jednotky kosovské policie provedly razii v úterý ráno. „Je pravda, že o tom (Srbové) věděli,“ řekl Grasso. „Během operace jsme udržovali komunikaci s kosovskými institucemi, mezinárodním společenstvím i se srbskými úřady,“ uvedl.

Situace byla podle jeho slov po celou dobu operace pod kontrolou. „Nadále jsme komunikovali, během operace existovala stálá výměna informací a všichni byli informováni. My (KFOR) jsme byli informováni den předem,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní akce na severu Kosova budou podle šéfa tamní diplomacie pokračovatVideo: MOST TV, AP

Kosovské jednotky zadržely 19 příslušníků policie, 11 z nich byli národností Srbové, čtyři Albánci a čtyři Bosňáci. Soud je zbavil hodnosti a uložil jim 48hodinovou vazbu.

Kosovská vláda tvrdí, že zatčeni byli příslušníci kosovské policie podezřelí ze zapojení do organizovaného zločinu, pašování, braní úplatků či zneužití pravomocí. Zatčeno bylo i deset civilistů, kteří se policejní akci údajně snažili bránit. Kosovské úřady již v úterý po intervenci Moskvy propustily ruského pracovníka mise OSN v Kosovu.

Zranění při akci utrpělo pět policistů a šest civilistů.

Srbský prezident Aleksandar Vučić si stojí na svém a tvrdí, že akce měla zastrašit Srby s cílem ovládnout sever Kosova, uvedla stanice B92. Cílem Prištiny bylo zatknout velitele kosovské policie na severu Kosova Željka Bojkiče, řekl prezident ve středu při návštěvě vojenského gymnázia v Bělehradu.

Deník Vecernje Novosti napsal, že speciální jednotky kosovské policie celou akci zpackaly. Během operace poztrácely tajné dokumenty. Mezi nimi byly i podklady týkající se celé akce spolu se jmény příslušníků policie, s jejich telefonními čísly, ale také podklady týkající se zadržených. Materiály měly podle deníku najít místní lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám