Hlavní obsah

Barmská junta se chystá propustit stovky vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Barmská vojenská junta se chystá propustit stovky vězňů. Agentuře Reuters to řekl ředitel věznice v Rangúnu. Podle něj by věznici mělo opustit 700 lidí. Není ale jasné, zda mezi propuštěnými budou i lidé zatčení kvůli protestům proti vládě armády, která v únoru provedla puč a chopila se vlády v zemi.

Foto: MYITKYINA NEWS JOURNAL, AP

Jeptiška s rukama vzhůru se postavila mezi zásahovou jednotku a demonstranty v Barmě

Článek

Krátce po státním převratu v Barmě vypukly proti vládě vojáků protesty v ulicích a stávky. Podle opozičních aktivistů bylo kvůli vzdoru proti juntě zadrženo přes 5000 lidí. Další stovky pak zemřely při střetech s bezpečnostními složkami.

V Barmě vypálili celou vesnici, požár zřejmě založila armáda

Svět

Mezi zatčenými jsou i představitelé předchozí civilní vlády, a to včetně opoziční vůdkyně a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Su Ťij nyní čelí několika procesům, ve kterých jí hrozí dlouhé tresty odnětí svobody.

Svržená barmská vůdkyně Su Ťij čelí dalšímu stíhání, za korupci jí hrozí 15 let

Svět

Armáda puč z 1. února odůvodnila tím, že listopadové parlamentní volby doprovázely rozsáhlé podvody a nepravosti. V hlasování s přehledem zvítězila Národní liga pro demokracii, která vedla vládu již v předchozím volebním období. Armáda převzala moc krátce před prvním zasedáním nového parlamentu, i když jí ústava garantovala vysoký počet křesel v paralmnetu a ovládala i silová ministerstva.

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Kvůli vojenskému převratu vyhlásily státy a mezinárodní organizace proti Barmě sankce. Na sankčním seznamu Evropské unie skončil také šéf vojenské vlády generál Min Aun Hlain a OSN vyzvala země, aby do Barmy neprodávaly zbraně.

OSN vyzvala k embargu na dodávky zbraní do Barmy

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám