Hlavní obsah

Australský zákon zakazuje obětem sexuálního násilí zveřejnit jejich příběh pod pravým jménem

Novinky, Michal Sobotka
Melbourne

Až čtyři měsíce za mřížemi a pokuta ve výši 3000 dolarů (necelých 67 tisíc korun) hrozí v australském státě Victorii obětem sexuálního násilí, pokud při zveřejnění svých příběhů uvedou své pravé jméno. Výjimku jim může udělit soud, jenže právní poplatky vyjdou oběť na 10 tisíc dolarů (asi 220 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doktorka Rachael Burginová ze Swinburské právní školy uvedla, že se jedná o „velké vítězství pro všechny usvědčené pedofily a násilníky“.

Pokud oběti sexuálních útoků nechtějí čelit hrozbě vězení nebo pokuty, nesmějí kromě zveřejnění svého pravého jména poskytnout ani žádné fotografie, napsat memoáry nebo autobiografii, respektive musí v nich vynechat tyto zkušenosti.

Francouz podezřelý ze zneužití 300 dětí v Indonésii zemřel

Svět

Zákon částečně platí i retrospektivně, takže oběti, které se dosud k sexuálnímu násilí, které zažily, stihly vyjádřit, budou nyní cenzurovány ve veřejném prostoru.

Pokuta hrozí i konkrétnímu médiu, které by s příběhem přišlo, a to ve výši 8000 dolarů (bezmála 180 tisíc korun).

Jediným legálním způsobem, jak mohou oběti zveřejnit svůj příběh, a upozornit tak na konkrétní násilníky, je podat žádost k soudu, který jim může vyhovět. Jednoduché to mít nebudou. Jednak rozhodnutí justice nějakou chvíli potrvá a navíc právní úkony vyjdou zhruba na 220 tisíc korun.

Německo odhalilo rozsáhlou síť pedofilů, 11 zadržených

Evropa

„I kdybych měla tolik peněz, rozhodně si je nemůžu dovolit dát na poplatky soudu. Vzala bych je tím své rodině,“ řekla pro server news.com.au jedna z obětí sexuálního násilí Maggie, nyní dospělá žena, kterou v osmi letech znásilnil její vlastní otec.

Náhubkový zákon se obětem a jejich zastáncům pochopitelně nelíbí. Ve středu byla spuštěna kampaň s názvem #LetUsSpeak (Nechte nás mluvit), která apeluje na vládu, aby zákon reformovala. „U soudů už jsem strávila dost času,“ uvedla Maggie s tím, že by oběti měly mít právo říci svůj příběh bez potýkání se s úřady.

Vláda státu Victoria měla přitom původně v plánu upravit jiné problémy s náhubkovým zákonem. „Cílem bylo udělat ho jasnější a zrušit, či alespoň snížit, překážky pro lidi, kteří chtějí hovořit o svých zkušenostech, a ne zavést restrikce pro oběti, které chtějí svůj příběh zveřejnit,” uvedla na Twitteru hlavní prokurátorka Jill Hennessyová.

Na stránkách GoFundMe žádají oběti o finanční pomoc, aby mohly pokrýt náklady na soudy. Cílem je vybrat alespoň 40 tisíc dolarů (necelých 890 tisíc korun). Za 15 hodin od uveřejnění přispěli lidé třemi čtvrtinami celkové sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám