Hlavní obsah

Australské volby jasně vyhráli konzervativci, labouristé uznali porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra
Aktualizováno

Konzervativní koalice vedená Tonym Abbottem se stala vítězem australských parlamentních voleb. Labouristé, kteří vládli šest let, už uznali porážku. Po sečtení 83 procent hlasů má pravice jistých 88 mandátů ve stopadesátičlenné dolní sněmovně, zatímco labouristé 56 křesel. Labouristy podle televize ABC postihla zřejmě nejtvrdší porážka od roku 1930.

Foto: Daniel Munoz , Reuters

Tony Abbott

Článek

Pravicová koalice Liberální strany Austrálie byla ve volbách jasným favoritem a o jejím vítězství pochyboval málokdo. Labouristy vážně ochromil vnitrostranický boj mezi dosavadním předsedou vlády Kevinem Ruddem a expremiérkou Julií Gillardovou.

Právě Gillardová sesadila Rudda z čela labouristické strany krátce před volbami v roce 2010 a stala se v Austrálii první ženou v premiérském křesle. Když ale letos předvolební průzkumy předpovídaly drtivou porážku labouristů, rozhodla se strana nahradit Gillardovou ve funkci ministerského předsedy znovu Ruddem. Ani to ale podle volebních odhadů labouristům příliš nepomohlo.

Podle průzkumu, jejž ve volebních místnostech provedla australská televize, by konzervativci mohli mít v parlamentu převahu až 40 poslanců. O křeslo v Poslanecké sněmovně se ucházelo rekordních 1188 kandidátů a o místo v Senátu 529.

Hlasování je pro více než 14 miliónů australských voličů starších 18 let pod hrozbou pokuty povinné; při minulých volbách dosáhla účast asi 94 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám