Hlavní obsah

Atentátník z Lockerbie má horečku a nedokáže mluvit

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní stav Libyjce Abdala Basata Muhammada Alího Midžrahího (57), odsouzeného za bombový atentát na letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie, se v posledních dnech výrazně zhoršil.

Článek

„Je na jednotce intenzivní péče v lékařském centru v Tripolisu, Jeho stav se pronikavě zhoršil. Už nedokáže s nikým mluvit,“ řekl jeho bratr Násir Midžrahí „Jeho stav je znepokojující. Má horečku 39,5 stupně,“ dodal.

Ošetřující lékaři jeho slova potvrdili, avšak odmítli poskytnout podrobnosti. „Čekáme na výsledek laboratorních testů z Německa, kde konzilium připravuje zprávu,“ řekl jeden lékař pod podmínkou anonymity.

Midžrahího propustili minulý měsíc ze skotského vězení z humanitárních důvodů, protože trpí rakovinou prostaty v konečném stádiu.

USA a britské opoziční strany kritizovaly rozhodnutí omilostnit muže odsouzeného v roce 2001 na doživotí za smrt 201 obětí ve vzduchu a na zemi.

Britské elitní jednotky prý cvičí Kaddáfího vojáky

Britské speciální jednotky poskytují výcvik příslušníkům armády Libye, která v minulosti dodávala zbraně a výbušniny Irské republikánské armádě (IRA).

List The Daily Telegraph v sobotu napsal, že výcvik vykonávají specialisté ze Special Air Service (SAS). Na základě vládního nařízení se tak má dít už šest měsíců. Na  výcviku libyjské pěchoty se podílí tým čtyř až 14 instruktorů SAS.

Nejmenované zdroje ze SAS vyjádřily rozčarování nad dohodou o přípravě, která podle nich pravděpodobně souvisí s propuštěním Midžráhího. „Z našeho pohledu to nemůžeme vnímat jinak, než jako součást úmluvy kolem Midžráhího," řekl zdroje ze SAS. Jiný zdroj podotkl: „IRA byla naším největším nepřítele a my teď cvičíme ty, kteří ji podporovali“.

Nejmenovaný představitel britského ministerstva obrany označil odhalení za velkou politickou nepříjemnost.

Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dlouhá léta dodával trhaviny Semtex, kulomety a protiletadlové střely extrémistům z IRA, kteří je používali v boji s britskými vojáky v Severním Irsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám