Hlavní obsah

Atentátník z Bombaje s odvoláním neuspěl a čeká ho popraviště

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indický nejvyšší soud zamítl odvolání jediného přeživšího ze skupiny mužů, kteří na podzim 2008 v Bombaji rozpoutali třídenní teror, během něhož zemřelo 165 lidí. Čtyřiadvacetiletého Pákistánce Muhammada Adžmála Amira Kasaba tak čeká poprava, pakliže mu ještě neudělí milost prezident, informovala ve středu stanice BBC.

Článek

Kasab tvrdí, že mu soud nižší instance upřel právo na spravedlivý proces a obžaloba nepředložila jasné důkazy. Bylo to jeho druhé odvolání. S tím prvním neuspěl v únoru 2011. Atentátník ještě může požádat o milost indického prezidenta Pranába Mukherdžího.

Kasab rozpoutal spolu s devíti dalšími osobami teror v bombajských ulicích a vybraných objektech 26. listopadu 2008. Skupina byla vyzbrojena automatickými puškami i granáty. Obléhání centra města včetně luxusních hotelů, židovského střediska a hlavního nádraží trvalo 60 hodin.

Kasab útočil s kumpánem na nádraží, kde zabili 52 lidí. V květnu 2010 mu indický soud uložil trest smrti za vraždy, terorismus a rozpoutání války proti Indii.

Útoky v Bombaji zvýšily napětí mezi tradičními rivaly Indií a Pákistánem. Podle Indů útoky zorganizovala radikální organizace Laškar-e-taíba, která mohla v Pákistánu působit navzdory oficiálnímu zákazu. Pákistán nejprve nařčení popíral, později ale přiznal, že útoky byly zčásti naplánovány na jeho území a Kasab je jeho občanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám