Hlavní obsah

Atentát na místopředsedu pákistánského senátu si vyžádal 25 obětí

Kvéta
Aktualizováno

Nejméně 25 lidí zahynulo v pátek v pákistánské provincii Balúčistán při atentátu na konvoj místopředsedy pákistánského Senátu Abdula Ghafúra Haidárího. Politik je mezi 35 zraněnými a byl přepraven do Kombinované vojenské nemocnice (CMH) v Kvétě. K činu se přihlásil Islámský stát přes tiskovou agenturu Amak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na místopředsedu pákistánského Senátu si vyžádal 25 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí nemusí být konečný. Deset lidí je podle místního zdravotnického představitele Šíra Ahmada Satakzaího v kritickém stavu. Řekl to, když oznamoval aktuální bilanci obětí.

Podle místního policejního šéfa Ghazanfara Alího Šáha to vypadá, že na konvoj zaútočil sebevražedný atentátník. Pákistánská televize GEO i list Daily Pakistan však uvedly, že u silnice byla nastražena nálož. Vybuchla u města Mastung ležícího asi 50 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, když se Haidárího kolona vracela z promoce studentů náboženské školy. K útoku došlo hned na začátku cesty zpět,” řekl mluvčí balúčistánské provinční vlády Anvar Hak Kakar.

Místopředseda senátu Haidárí po atentátu řekl televizi al-Džazíra, že exploze byla velmi silná. „Seděl jsem na předním sedadle. K explozi došlo u mého vozu. Dveře byly po výbuchu vpáčené. Zasáhly mě střepy z čelního skla, ale neutrpěl jsem díkybohu žádné vážnější zranění.”

I když sám utrpěl jen lehké zranění, je smutný z počtu obětí, mezi nimiž je i jeho řidič. Je přesvědčen, že útok byl namířen proti němu. Abdul Malik, vůdce náboženské strany JUI-F, ke které Haidárí patří, řekl televizi GEO, že tajemník senátu žádal o pancéřované vozidlo, ale nebylo mu poskytnuto.

Foto: Reuters

Místopředseda pákistánského senátu Haidárí na archivním snímku

JUI-F je pravicová náboženská sunnitská strana, která je v koaliční vládě. Má názorově blízko k Tálibánu.

Neklidný Balúčistán

Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. V Balúčistánu, který hraničí s Afghánistánem a Íránem, rovněž operují Tálibán a Islámský stát. Loni zasáhla provincii vlna útoků, která si vyžádala 180 životů.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Pákistánští vojáci a polictsé na místě atentátu v Balúčistánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám