Hlavní obsah

Astronauti vystoupili z ISS do volného kosmu

Aktualizováno

Astronauti Andrew Feustel a Ricky Arnold vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného vesmíru. Nainstalovali nové antény a vyměnit kamery.

Záznam: Výstup astronautů z ISS do kosmuVideo: NASA TV

 
Článek

Antény, které astronauti na vnějšku stanice namontovali, v budoucnu připojí k datovému systému komplexu přístroj ECOSTRESS. Ten k ISS ještě letos dopraví nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX. Zmíněný přístroj je určen k dálkovému teplotnímu průzkumu pozemských ekosystémů, aby vědci lépe porozuměli tomu, kolik vody rostliny potřebují.

Pro Arnolda byl čtvrteční výstup do volného prostoru v pořadí třetí, pro Feustela sedmý. První tři uskutečnil v roce 2009 při opravě Hubbleova kosmického teleskopu, další tři pak v roce 2011, kdy se podílel na výstavbě ISS.

Feustel, jehož manželka Indira má české kořeny, při každé ze svých tří misí s sebou na oběžnou dráhu kolem Země vzal předměty spojené s Českou republikou. A tradici dodržel i tentokrát.

Na oběžnou dráhu s sebou vzal kopii titulní stránky z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu vytvořeném nacisty za druhé světové války v Terezíně, a také kopii obrázku Měsíční krajina. Ten nakreslil Petr Ginz, který Vedem založil a v terezínském ghettu dva roky žil, než ho nacisté v září 1944 zavraždili v osvětimském koncentračním táboře.

Krteček ve stavu beztíže

To ale není všechno. Spolu s astronautem Feustelem je ve vesmíru opět postavička Krtečka, kterého měl Feustel zavěšeného nad hlavou a byl dobře patrný při středečním startu. Plyšoví maskoti posádce slouží i jako indikátory stavu beztíže. Na záběru z kabiny je jasně vidět, jak se Krteček po dosažení beztížného stavu volně vznáší prostorem. Jeho pohyb v kabině lodi omezovala jen šňůrka, na které byl zavěšen.

Dopravní loď Sojuz automaticky se připojila k ruskému výzkumnému modulu Poisk minulý pátek večer. Nové členy posádky v ISS očekávali ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a Japonec Norišige Kanai.

Reklama

Výběr článků

Načítám