Hlavní obsah

Armáda udusila čtyři dny trvající pokus o puč na Madagaskaru

Antananarivo

Jednotky madagaskarské armády v sobotu vtrhly do kasáren, které čtyři dny okupovala skupina asi 20 armádních povstalců, a ukončily tak pokus o puč. Povstalci se prý vzdali. Na svých stránkách o tom informovala BBC. Zda při zásahu někdo přišel o život, nebo byl zraněn, zatím není jasné.

Foto: Reuters

Madagaskarští vojáci zaujímají pozice v ulicích metropole, další jednotky věrné vládě obsadily kasárna vzbouřenců.

Článek

Podle svědků citovaných agenturou Reuters do tábora povstalců vstoupilo asi 100 vojáků a poté se ozvala střelba. "(Povstalečtí důstojníci) byli připraveni se vzdát, ale jim podřízení vojáci zahájili palbu," prohlásil plukovník Julien Ravelomihary, který se na akci podílel.

Střelba byla podle svědků slyšet přes 20 minut. Po skončení přestřelky více než deset vozidel s vojáky z kasáren odjelo. "Povstalci se vzdali," prohlásil jeden z vojáků, který se zásahu zúčastnil.

Člen vojenské policie, který si nepřál být jmenován, uvedl, že 16 povstalců bylo zatčeno. Šest z nich vojáci převezli do věznice Tsiafahy, zbylých deset je drženo v kasárnách vojenské policie, kde se podrobí výslechu.

Povstalci pod vedením plukovníka Charlese Andrianasoaviny kasárny poblíž letiště na okraji hlavního města Antananariva obsadili ve středu. Prohlásili, že utvořili "vojenský výbor pro blaho lidu", který měl ostrovnímu státu vládnout. Jejich záměrem bylo také převzít kontrolu na prezidentským palácem a podle situace i nad mezinárodním letištěm.

Převážná část armády se však postavila za prezidenta Andryho Rajoelinu, který k moci sám přišel také pučem v březnu loňského roku, a prohlásila, že vzpouru potlačí, což se dnes stalo.

Povstalecký plukovník Andrianasoavina byl jedním z hlavních podporovatelů prezidenta Andryho Rajoeliny při puči v loňském roce. Armáda Madagaskaru je od převratu v roce 2009 nejednotná. Letos v květnu například část vojenské policie nakrátko obsadila vojenskou základnu. Místní vzpouru potlačila armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám