Hlavní obsah

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

– ISLÁMÁBÁD • Aktualizováno

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek o tom informovala pákistánská televizní stanice ARY, jejíž informace potvrdila FBI a americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Ministerstvo vnitra Pákistánu to zatím nepotvrdilo.

Článek

"Je to naše první vítězství nad těmi, kteří se spojili s bezvěrci v boji proti Al-Kajdě a vyhlásili válku mudžáhidům," sdělil redakci internetové verze deníku Asia Times telefonicky údajný mluvčí této teroristické organizace.

Přihlášení k odpovědnosti obdržela také FBI a americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Neobjevilo se ale zatím na islamistických webových stránkách, které podobné vzkazy Al-Kajdy či jiných militantních skupin zveřejňují.

Podle málo známé italské zpravodajské agentury AKI se útok připravoval od října pod vedením druhého muže Al-Kajdy Ajmána Zaváhrího. "Zlikvidovali jsme nejcennějšího amerického prostředníka, který sliboval porážku mudžáhidů," citovala AKI Mustafu Abú Al-Jazída, mluvčího a velitele Al-Kajdy v Afghánistánu, který prý agentuře telefonoval.

Pákistánské úřady hovoří o "extrémistických živlech"

Podle ministerstva vnitra nejsou k dispozici žádné informace o spojení mezi Al-Kajdou a zavražděním bývalé pákistánské premiérky. Úřad ale připustil, že za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu mohou být "extrémistické živly".

Neznámý útočník střelil čtyřiapadesátiletou expremiérku do krku a do hrudi, když po předvolebním shromáždění v Rávalpindí nastupovala do auta. Poté odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, zabil 16 lidí a 56 dalších zranil.

Bhuttová bude pohřbena během pátku

Ostatky Bhuttové byly v noci letecky přepraveny do provincie Sindh, odkud pochází její rodina. Kolem pátečního poledne místního času (zhruba v 09:30 SEČ) by tam měla být pohřbena na rodinném hřbitově vedle svého otce, někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.

Zavraždění Bhuttové, velké favoritky parlamentních voleb vypsaných na 8. ledna, odsoudili všichni přední světoví státníci a v Pákistánu vyvolalo nové násilnosti, při nichž zemřely nejméně čtyři osoby. Pákistánská vláda proto uvedla do plné pohotovosti policii a polovojenské jednotky ve snaze zvládnout násilné protesty, které se však během noci zmírnily. Prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil tři dny státního smutku k uctění památky zavražděné.

Volby budou v původním termínu

Čtvrteční zavraždění opoziční vůdkyně Bénazír Bhuttové zřejmě nezpůsobí změnu termínu pákistánských parlamentních voleb, které by se měly konat 8. ledna 2008. Úřadující premiér Muhammad Míán Súmrú v pátek sdělil, že prozatím se počítá s volbami podle plánu.

"Volby zůstávají, jak bylo oznámeno," odpověděl Súmrú novinářům na otázku, zda bylo přijato nějaké rozhodnutí ohledně načasování parlamentních voleb po smrti Bhuttové. "Povedeme konzultace se všemi politickými stranami, abychom o tom rozhodli," dodal. "Jsem připraven se s nimi sejít hned teď."

Pokud uspořádá volby v původním termínu, vyhoví Pákistán přání Spojených států, které ve čtvrtek vyzvaly pákistánské politiky, aby se volby konaly podle plánu. Bývalý pákistánský premiér, vůdce opoziční Pákistánské muslimské ligy (PML) Naváz Šaríf ale varoval, že pokud vláda uspořádá volby v lednu, "zničí tím zemi". Šaríf vyzval prezidenta Parvíze Mušarafa, aby co nejdříve podal demisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Výběr článků

Načítám