Hlavní obsah

Al-Kajda se přihlásila k útoku na dánskou ambasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Al-Kajda se na internetu přihlásila k pondělnímu útoku na dánskou ambasádu v Pákistánu. Pří útoku sebevražedného atentátníka v Islamabádu, zahynulo šest lidí a dalších 30 bylo zraněno. V prohlášení, jehož pravost zatím nebylo možné ověřit, se praví, že útok byl odplatou za opětovné otištění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku letos v únoru.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Záchranáři odvážejí z místa pondělního výbuchu zraněné.

Článek

Al-Kajda na internetu uvedla, že pondělní útok v pákistánské metropoli je odplatou za opakované otištění karikatur proroka Mohameda z letošního února. Karikatury zveřejněné v roce 2005, vyvolaly tehdy odpor a protidánské nálady v řadě muslimských zemí.

V prohlášení se mimo jiné praví, že pokud se Dánsko za karikatury neomluví, mohou útoky pokračovat. Varování bylo adresováno nejenom Dánsku, ale i "všem, kteří ho budou následovat". Dánský premiér Rasmussen označil útok za zbabělý a řekl, že Dánsko nebude měnit svou politiku.

Dánské zpravodajské složky zaznamenaly v uplynulých týdnech nebezpečí útoků na svá zastupitelství. V dubnu kvůli tomu Kodaň přestěhovala zaměstnance svých ambasád v Alžírsku a Afghánistánu.

Při pondělním útoku, při němž sebevražedný atentátník zaútočil s autem naplněným výbušninami, zahynulo šest lidí a tři desítky jich byly zraněny.

Karikatury Mohameda se objevily také v České republice, v březnu v Brně a v uplynulých dnech v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám