Hlavní obsah

Afghánistánem cloumají protesty, i když plán pálit Korán byl zrušen

– Kábul/ Washington
Novinky,

Floridský pastor Terry Jones sice v pátek odstoupil od svého plánu pálit 11. září korán, džin z láhve ale již byl vypuštěn. Muslimové protestují na celém světě. V pátek byli při protestech v Afghánistánu nejméně tři lidé před základnou NATO postřeleni, uvedly DPA a BBC. Jeden z nich zemřel.

Článek

V Afghánistánu se protesty konaly po pátečních modlitbách při příležitostí konce ramadánu. Demonstranti jako obvykle pálili americké vlajky a křičeli ´Sláva Islámu´, ´Smrt Americe´ a ´Smrt křesťanům´.

Ve Fajzabádu vyšlo do ulic 10 tisíc rozhořčených muslimů. Na jiném místě téhož města 150 dalších demonstrantů házelo kameny na budovy NATO, kde jsou němečtí vojáci. Soukromá ochranka na ně zahájila palbu a tři lidi zasáhla a zranila.

Střelba jednoho z protestujících zabila, uvedl mluvčí badachšánského guvernéra Amín Suhail. Na místo se urychleně dostavily afghánské bezpečnostní síly, aby obnovily pořádek, avšak kameny tři policisty zranily.

Další demonstrace se konaly v Zarandži, Kunaru, v Herátu, Ghóru a Baghnísu, v Kábulu, severně od Kábulu v oblasti Tagáb a v provinciích Nangarhár, Kundúz a Balkh. V Džalalabádu jižně od Kábulu zablokovali silnici hranicí ze zapálených pneumatik.

V Nangarháru na východě Afghánistánu kmenoví vůdcové pohrozili útoky na základny Severoatlantické aliance u hranic s Pákistánem. "Pokud to udělají, budeme útočit na americké základny a uzavřeme dálnici používanou konvoji se zásobami pro americké vojáky," prohlásil muslimský duchovní Zahídulláh podle ČTK.

Rozhořčený afghánský prezident

K plánu Terryho Jonese spálit 200 výtisků koránu se vyslovil i afghánský prezident Hámid Karzáí a odsoudil jej: „Slyšeli jsme, že americký pastor se rozhodl urazit Korán. Ačkoli jsme nyní slyšeli, že to neudělá, musím říci, že se na to nemá ani pomyslet. Když korán spálí, neublíží mu. Korán je v srdcích a myslích jeden a půl miliardy lidí. Urážka Koránu je urážka národů.“

Indonéský prezident Susilo Bambang Judhojono varoval, že plán pálit korán ohrožuje světový mír. Velitel amerických sil v Afghánistánu generál David Petraeus uvedl, že plán ohrožuje bezpečnost amerických vojáků. A že stačí o plánu jen mluvit. Na jeho slova však pastor nedal. [celá zpráva]

Jones dlouho odmítal od plánu ustoupit, pak řekl, že by to udělal, kdyby dostal boží znamení, nebo se mu ozval prezident Obama. Nakonec od plánu ustoupil, i když hovořil jen s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem. Údajně se mu dostalo slibu, že nebude vybudováno islámské centrum nedaleko zničených věží Světového obchodního střediska, a v sobotu se o tom pojede přesvědčit, protože se to nepotvrdilo. [celá zpráva]

Nakonec od plánu otevřeně ustoupil, i když ho předtím nepřesvědčilo ani to, že proti byl jak jak Vatikán, tak americký prezident Obama, který řekl, že nápad je požehnáním pro verbíře z al-Káidy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám