Hlavní obsah

Afghánistán má volební výsledky, 24 nových poslanců vyřadili

Kábul

Afghánská ústřední volební komise (IEC) ve středu zveřejnila konečné výsledky zářijových parlamentních voleb ve 33 provinciích. Chybí už jen výsledky z provincie Ghazní, kde se vyskytlo nejvíce nesrovnalostí a stížností. Známy mají být za tři dny až týden.

Foto: Profimedia.cz

Afghánka s registrací k volbám

Článek

Podle zpráv agentur komise zrušila kvůli podvodům mandát 24 zvolených kandidátů. IEC oznámila, že je už známo definitivní obsazení 238 ze 249 křesel dolní komory parlamentu.

Parlamentní volby z 18. září zastínil bezpočet stížností na údajné manipulace a podvody při hlasování. Volební komise v říjnu zrušila asi čtvrtinu z 5,6 miliónu odevzdaných hlasů, za neplatné byly označeny lístky ze zhruba každé sedmé hlasovací místnosti. Někteří kandidáti obvinili z podvodů i volební komisi. Jejich stížnostmi se zabývala prokuratura. Komise pro volební stížnosti zřízená OSN šetřila na 6000 stížností.

"Uspořádání voleb je složitý proces... naštěstí se ale navzdory všem záludnostem afghánskému národu podařilo volby zorganizovat," řekl šéf volební komise Fajsal Ahmad Manáví. I přes velmi rozšířené obavy z podvodů a výzvy k anulování se hlasování opakovat nebude. "Nemáme v plánu opakovat volby v žádném okrsku," poznamenal Manáví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám