Hlavní obsah

Po výbuchu ve skladu munice evakuují stotisícový Ačinsk, ve městě je chaos

– Moskva • Aktualizováno

Ruské úřady rozhodly o vyklizení města Ačinsk na jihu země. Příčinou je exploze v místní továrně na výrobu munice. Uvedla to agentura TASS. Ve městě žije asi 110 000 lidí, byli vyzváni, aby se připravili na to, že budou muset opustit své domovy. Zatím bylo evakuováno 25 tisíc lidí. Ve městě vypukla panika, lidé sami odjíždějí a auta ucpávají silnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch muničního skladu ruské armády v AčinskuVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě panuje zmatek a rozcházejí se i informace o evakuaci. Zatímco starosta Ačinsku Ilaj Achmetov mluvil o evakuaci celého města, podle gubernátora Alexandra Usse se evakuace týká jen 6000 lidí, ministerstvo pro mimořádné události pak mluví o 3000.  Agentura TASS současně oznámila, že evakuováno už bylo 25 000 lidí.

Ve skladu munice začalo v pondělí nejprve hořet, pak začaly exploze. Agentura TASS uvedla, že prognóza není dobrá, a úřady evakuují obyvatele v okruhu 20 kilometrů od továrny. Od ní je Ačinsk vzdálen asi 10 kilometrů. Jde o třetí největší město Krasnojarského kraje. Počtem obyvatel je srovnatelný zhruba s Hradcem Králové.

Foto: Stringer, Reuters

Exploze ve skladu výbušnin asi 10 kilometrů od města Ačinsk

Lidé byli vyzváni, aby byli připraveni opustit své domovy. Evakuaci řídí armáda, mnozí lidé ovšem začali odjíždět sami hned po prvních explozích. Silnice na Krasnojarsk, který leží asi 180 kilometrů východně, je ucpaná.

"Všichni prchají, aby byli co nejdál (od explozí). Utečte z domu, berte s sebou jen doklady a peníze, křičí na sebe lidi. Ulice jsou plné aut, ječí houkačky sanitek a policejních vozů. Všichni někam telefonují, kolují poplašné zprávy. Je to strašné," napsala na síti Vkontaktě uživatelka Uljana Ščetnikovová. "Lidé utíkají a utíkají, protože exploze neustávají."

Další lidé na sociálních sítích před panikou varují a vyzývají ke klidu.

Podle serveru gazeta.ru je evakuace nařízena pouze v některých čtvrtích města.

Ve skladu je až 40 000 kusů dělostřeleckých granátů a také střelný prach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám