Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mursí zemřel po infarktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí podlehl infarktu, uvedla v úterý BBC s odkazem na informaci egyptské státní televize. Lékařský zdroj televizi sdělil, že Mursí trpěl diabetem a měl vysoký krevní tlak. Během procesu byl ošetřován v soukromé nemocnici v Káhiře. právník exprezidenta oznámil, že Mursí už byl pohřben v Káhiře za přítomnosti příbuzných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muhammad Mursí na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Mursího rodina a jeho příznivci tvrdí, že se exprezidentovi nedostávalo adekvátní lékařské péče. Stav podle nich zhoršovala i skutečnost, že byl neustále držen v izolaci. Muslimské bratrstvo už prohlásilo, že Mursího skon je „zcela dokonaná vražda“.

Sedmašedesátiletý islamistický politik u soudu hovořil ze zvukotěsné skleněné bariéry, protože během některých procesů soud stále vyrušoval. Mluvil zhruba pět minut, když se skácel k zemi a zemřel ještě předtím, než ho stačili odvézt do nemocnice. Tam byl v 16:50 místního času prohlášen za mrtvého. První zpráva neprokázala žádné známky nedávných zranění na těle, řekl egyptský státní zástupce.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Bývalý egyptský prezident Mohammed Mursí

Minulý měsíc Mursího rodina uvedla, že jí úřady k němu opakovaně odpírají přístup a že o jeho zdravotním stavu ví jen velmi málo. Exprezidentův syn Abdullah agentuře Reuters řekl, že úřady nechtějí dovolit, aby byl Mursí pohřben v jeho rodné provincii Šarkíja.

Svržen rok po zvolení 

Organizace Amnesty International vyzvala k transparentnímu vyšetření jeho smrti

Mursího zvolili Egypťané hlavou státu v prvních demokratických volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Do voleb šel jako kandidát nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdal Fattáhem Sísím svrhla Mursího po masivních protestech proti Muslimskému bratrstvu v roce 2013. Sísí byl následně zvolen prezidentem a od té doby tvrdě zakročil proti islamistům a dalším svým odpůrcům.

Ve vězení si Mursí odpykával dvacetiletý trest za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech z prosince 2012. Za špionáž pro Katar byl také odsouzen na doživotí, což v Egyptě znamená 25 let vězení. Dřívější rozsudek smrti mu byl zrušen, souzen byl ale také v řadě dalších kauz.

Reklama

Výběr článků

Načítám