Hlavní obsah

Pokojný protest v Chartúmu nečekaně rozehnala armáda střelbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm
Aktualizováno

Súdánské bezpečnostní složky v pondělí nečekaně zasáhly proti pokojnému protestu před sídlem ministerstva obrany na podporu přechodu k civilní vládě v Chartúmu. Z místa je slyšet palba, uvedly tiskové agentury. Zdravotnické sdružení napojené na protestující uvedlo, že při razii, která stále pokračuje, bylo nejméně devět lidí zabito a desítky dalších utrpěly zranění.

Foto: ČTK/AP

Archivní záběr místa protestů v Chartúmu.

Článek

Protesty vsedě před ministerstvem obrany se konaly už několik týdnů. Ráno mezi sedící demonstranty vtrhly bezpečnostní síly s cílem protest rozehnat. Mnozí účastníci prchali před střelbou ostrými náboji. Demonstranti se pokusili zasahující síly zastavit zapálením pneumatik.

Jeden z demonstrantů vylíčil agentuře AP, že velké množství vojáků obklíčilo místo protestu a zadrželo ty, kteří se pokusili uprchnout: „Využili včerejšího silného deště a zasáhli brzy ráno, aby rozehnali lidi.”

Vojenská rada prostřednictvím svého mluvčího zásah potvrdila s tím, že byl namířen proti „kriminálním živlům” poblíž místa demonstrace. Podle mluvčího jsou demonstranti v bezpečí.

Ještě před zásahem byla v centru vypnuta elektřina, uvedl jeden ze svědků.  Nejostřejší jsou střety u mostu přes Modrý Nil a na Mahdího ulici a ulici Buri u sídla námořnictva.

Organizátor protestů – odborová ústředna Súdánská profesní asociace (SPA) – se obrátila na armádu, aby zasáhla a ochránila demonstranty, uvedla BBC. Není ale jasné, zda proti demonstrantů nezasáhly i vojáci.

Demonstrantka Fabia Chalafová řekla, že SPA pak vyzvala ke stávce. Uvedla, že SPA ráno oznámila, že by lidé měli zablokovat mosty a silnice: „Budeme pokračovat, dokud vojenská rada neskončí. Protestoval jsem za lidi, kteří obětovali svůj život.“

Tisíce civilistů jsou před budovou ministerstva obrany shromážděni od začátku dubna. Pokračují v protestech i po pádu prezidenta Umara Bašíra, žádají rychlý přechod k civilní vládě. Vojáci se s demonstranty dohodli na struktuře přechodných institucí a na tříletém přechodném období, jež má vést k volbám. Zásadní neshoda však panuje ohledně poměru sil mezi oběma stranami v dočasné vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám