Hlavní obsah

Horolezec se bál fronty pod vrcholem Everestu. Dolů se již živý nevrátil

Novinky, jky

Čtyřiačtyřicetiletý Brit Robin Haynes Fisher je zatím poslední v řadě obětí, kterým se letos stalo osudným přání stanout na vrcholu nejvyšší hory světa. Fisher se přitom pouhých několik dní před svou smrtí podělil na sociální síti Instagram o své obavy z front, které se tvoří pod vrcholem Mount Everestu, a doufal, že se jim vyhne. Jeho pokus však stejně dopadl tragicky.

Foto: AFP PHOTO, Profimedia.cz

Fronta na vrchol Mount Everestu, která se utvořila dříve v tomto týdnu.

Článek

Britský horolezec z Birminghamu zahynul v sobotu ráno při sestupu z vrcholu Mount Everestu, když omdlel v zóně smrti. Navzdory tomu, že mu šerpové vyměnili dýchací přístroj a nabídli mu okamžitě vodu, život muže se jim zachránit nepodařilo. Podle Independentu jde v letošní horolezecké sezoně zřejmě už o desátou oběť na nejvyšší hory Himálaje.

Podle zástupců horolezeckých agentur za většinou smrtí stojí vysílení, pocit slabosti a zejména zpoždění kvůli frontám pod samotným vrcholem. Právě kvůli nim a kvůli silnému kašli Fisher změnil svůj plán na nejvyšší hoře světa. Místo toho, aby se o vrchol pokoušel 21. května, kdy se očekával pod špičkou Everestu největší nával, sestoupil níže a rozhodl se na vrchol zaútočit až v sobotu 25. května. To se mu podařilo, po náročném vzestupu a čekání pod vrcholem však již dolů ve zdraví sestoupit nedokázal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Climbed up to camp 3, 7500m but the jet stream had returned closing the summit after only 2 days so I descended to basecamp. Around 100 climbers did summit in those 2 days with sadly 2 deaths, an Indian man found dead in his tent at camp 4 and an Irish climber lost, assumed fallen, on his descent. A go fund me page has been set up for a rescue bid for the Irish climber but it is a well meaning but futile gesture. Condolences to both their friends and families. Both deaths happened above 8000m in the so called death zone where the majority of deaths of foreign climbers happen. Around 700 more people will be looking to summit from Tuesday the 21st onwards. My revised plan, subject to weather that at the moment looks promising, is to return up the mountain leaving basecamp Tuesday the 21st 0230 and, all being well and a lot of luck, arriving on the summit the morning of Saturday the 25th. I will be climbing with my Sherpa, Jangbu who is third on the all time list with an incredible 19 summits. The other 4 members of our team decided to remain on the mountain and are looking to summit on the 21st. My cough had started to return at altitude so I couldn’t wait with them at altitude for the window to open without the risk of physically deteriorating too much. Furthermore as I had missed due to sickness the earlier camp 3 rotation best practice was for me to descend to allow my body to recover from the new altitude high so I could come back stronger. This was not an easy decision as the 13 hours climbing from basecamp to camp 2 in a day was the hardest physical and mental challenge I had ever done, now I have it all to do again. Finally I am hopeful to avoid the crowds on summit day and it seems like a number of teams are pushing to summit on the 21st. With a single route to the summit delays caused by overcrowding could prove fatal so I am hopeful my decision to go for the 25th will mean fewer people. Unless of course everyone else plays the same waiting game. #everest #everest2019 #lhotseface

Příspěvek sdílený Robin (@1c0n0clast22), Kvě 19, 2019 v 1:15 PDT

„S jednou cestou na vrchol se mohou zdržení v podobě čekání pod vrcholem stát osudnými, a tak doufám, že mé rozhodnutí jít nahoru 25. května by mohlo znamenat méně lidí ve frontě. Samozřejmě tedy jen pokud nebudou i všichni ostatní hrát vyčkávací hru,” dodal na Instagramu 19. května Fisher s tím, že se mu ve vysoké nadmořské výšce začal vracet silný kašel, a tak raději sestoupí níže, aby se jeho fyzický stav nezhoršil.

Omdlel a již nevstal

„Nebylo to lehké rozhodnutí, protože těch 13 hodin lezení ze základního tábora do druhého výškového kempu bylo největší fyzickou i psychickou výzvou, kterou jsem kdy podstoupil. A teď to budu muset podstoupit znovu,” uvedl Fisher ve svém posledním příspěvku.

V sobotu pak z Nepálu přišla smutná zpráva, že Fisher sestup nepřežil. Murari Šarma ze společnosti Everest Parivar Treks, která Fisherův výstup zajišťovala, informoval agenturu Reuters, že Brit zemřel poté, co omdlel a přemohla jej slabost po dlouhém výstupu a obtížném začátku sestupu. Šerpové ho již zachránit nedokázali.

Mnozí přitom útočí na nepálské úřady, že se nejméně na čtyřech dalších letošních úmrtích na Everestu výrazně podepsaly právě fronty tvořící se pod jeho vrcholem. Nepál totiž vydal na tuto jarní sezónu rekordních 381 povolenek v ceně zhruba čtvrt miliónu korun za jednu.

Milovník Shakespeara

Vzhledem k tomu, že horolezci logicky optimalizují své výstupy tak, aby se dostali na vrchol v pokud možno co nejlepších podmínkách, není divem, že se jich pak v jeden den může seskupit pod vrcholem i výrazně více než sto.

„Dokázal toho ve svém krátkém životě tolik - vyšplhal na Mont Blanc, horu Anconcagua (nejvyšší americký vrchol) a Everest. Byl to tvrdý chlapík, dělal triatlon a běhal maratony. Propagátor vegetariánského životního stylu, publikovaný autor, vzdělaný návštěvník divadel a milovník Shakespeara,” zavzpomínala na Fishera jeho rodina poté, co se dozvěděla o jeho smrti.

„Dosáhl svého cíle. Mé srdce je zlomené. Byla to jeho vrcholná výzva,” uvedla Fisherova přítelkyně na Facebooku poté, co se zdrcující informace potvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám