Hlavní obsah

Brunej zavádí šaríu a kamenování pro gaye

Právo, ČTK, brw

Přísné zákony, které umožní trestat homosexualitu a cizoložství bičováním nebo ukamenováním, začnou od dubna platit v Bruneji. Bohatý ropný státeček v jihovýchodní Asii totiž přijal islámské právo šaría. Vláda schválila jeho zavádění ve třech fázích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V první fázi se začaly udělovat finanční pokuty a tresty vězení za přestupky, jako je například nepřítomnost na pátečních modlitbách. Přijetí druhé a třetí fáze, pod které spadají tresty jako usekávání končetin a kamenování, se však kvůli vlně mezinárodní kritiky odložilo.

Podle aktivistů z asijských organizací pro ochranu lidských práv však z vládních dokumentů vyplývá, že tresty z obou fází se začnou v zemi uplatňovat od 3. dubna. Úřad tamního premiéra na dotazy organizace Thomson Reuters Foundation nereagoval.

Brunej je prvním státem v jihovýchodní Asii, který schválil dodržování práva šaría. Homosexualita byla v zemi doposud zakázána a trestala se až deseti lety vězení. Nově usvědčeným z cizoložství, "sodomie" a znásilnění hrozí bičování a smrt ukamenováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám