Hlavní obsah

Další pokus čínské soukromé firmy vynést na orbitu satelit selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúspěchem skončil středeční pokus rakety vyvinuté čínskou soukromou firmou OneSpace Technology vynést na oběžnou dráhu družici. Jde už o druhý neúspěšný pokus OneSpace za posledních pět měsíců, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neúspěšné vypuštění rakety firmy OneSpaceVideo: AP

 
Článek

Podle informací oficiálního listu Technology Daily se během několika desítek sekund po startu rakety objevila neupřesněná anomálie a pokus vynést na orbitu pozorovací družici Lingque-1B pekingské firmy ZeroG Lab skončil neúspěchem. Co přesně ho způsobilo, firma řeší. Start se pokazil chvíli poté, co se oddělily dvě části rakety.

Raketa byla vyvinuta, aby vynesla satelit o váze do 100 kilogramů.

Ředitel společnosti OneSpace Šu Čchang uvedl, že jeho firma je odhodlaná pokračovat ve výzkumu a vývoji raket. „Budeme se snažit vypustit další přepravní raketu OS-M, a také dvě až tři suborbitální rakety OS-X ještě před koncem letošního roku,“ řekl čínskému tisku.

Firma vypustila loni v květnu do vesmíru devítimetrovou raketu, která úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu. Cílem této mise byl sběr dat pro výzkum.

Firma OneSpace byla založena v roce 2015 je přirovnávána k americké společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska v jejích začátcích.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. Do roku 2022 chce Čína mít vlastní trvale obydlenou orbitální stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám