Hlavní obsah

O zaměstnání kata na Srí Lance má zájem 102 „morálně silných“ mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes stovku zájemců přilákal inzerát srílanské vlády, která shání „dva morálně a psychicky silné muže“, kteří by se chtěli ujmout práce popravčího. Prezident Maithripala Sirisena totiž chce po bezmála půl století trvající pauze obnovit popravy oběšením, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Mluvčí vězeňské služby Thušara Upuldenija upřesnil, že se na inzerát přihlásilo 102 mužů, mezi nimiž byl i jeden Američan. Ten však musel být z výběrového řízení vyloučen, neboť jako cizinec nesplňoval předpoklady.

Trest smrti je součástí srílanských zákonů, ale od roku 1976 nebyl uplatňován. I přesto se země snažila mít pozici kata obsazenou. Ten poslední ale odešel z práce už před pěti lety poté, co zažil šok, když poprvé uviděl šibenice. Další byl přijat v loňském roce, ale nikdy se v práci neukázal.

Ve srílanských věznicích je v celách smrti v současnosti 1300 odsouzených, z toho 48 kvůli kriminalitě spojené s drogami. Pachatelé, kteří mají na svědomí zločiny považované na Srí Lance za hrdelní, jako jsou znásilnění, obchod s drogami nebo vraždy, si v posledních letech odpykávali tresty doživotního vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám