Hlavní obsah

Čína zvýší výdaje na obranu o 7,5 procenta, plánuje růst HDP přes šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína letos zvýší svůj obranný rozpočet o 7,5 procenta proti hodnotě z loňského roku. Podle agentury Reuters to plyne z finančních plánů zveřejněných v úterý na úvod každoročního zasedání parlamentu. Loni rozpočet na armádu vzrostl o 8,1 procenta. Současně Peking stanovil letošní růst HDP na 6 až 6,5 procenta.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Čínský letoun páté generace J-20

Článek

Letošní suma vojenských výdajů dosáhne podle zveřejněné zprávy výše téměř 1,2 bilionu jüanů (skoro čtyři biliony korun). Peking chce dalším navýšením rozpočtu posílit národní bezpečnost a modernizovat armádu. Investovat chce do bojových letadel páté generace s protiradarovou technologií stealth, letadlových lodí či raketových systémů.

Na zveřejnění čínských výdajů na obranu čekaly USA a sousední země, protože si Čína klade nároky na jejich území ve Východočínském a Jihočínském moři, kde ve sporných oblastech na umělých ostrovech buduje své základny.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Novináři před vazební věznicí v v Tokiu, kde je Ghosn

Loňské zvýšení rozpočtu na obranu bylo nejvyšší za poslední tři roky. Podle diplomatů jsou však skutečné částky vynakládané na obranu v Číně mnohem vyšší, přičemž jejich část je ukryta v civilních výdajích.

Ekonomika poroste, ale pomaleji

Čína stanovila letošní cíl růstu hrubého domácího produktu na 6 až 6,5 procenta. Šestiprocentní hranice je o půl procentního bodu pod hodnotou růstu loňského roku. Čínský rozpočtový schodek má letos dosáhnout 2,8 procenta, tedy o 0,2 bodu více než loni. Podle agentury Reuters to oznámil čínský premiér Li Kche-čchiang na úvod výročního plenárního zasedání parlamentu. Nárůst spotřebitelských cen by stejně jako loni měl dosáhnout tříprocentní hranice.

Čína se potýká se zpomalujícím hospodářským růstem a ve snaze oživit výrobu, dopravu a stavebnictví sáhne podle v úterý zveřejněných plánů k úlevám na daních a poplatcích pro firmy v hodnotě téměř dvou bilionů jüanů (přes 6,5 bilionu korun).

Li rovněž zveřejnil záměr vytvořit 11 milionů nových pracovních pozic ve městech.

Letošní zasedání parlamentu přichází v době hospodářských komplikací spojených s obchodní válkou s USA a kauzami okolo firmy Huawei. Premiér Li se dnes podle AP pokusil uklidnit americké a evropské firmy ujištěním, že všem společnostem se v Číně dostane stejných podmínek.

Anketa

Obáváte se růstu čínských ozbrojených sil?
Ano
47,3 %
Ne
52,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám