Hlavní obsah

Šéf venezuelského parlamentu Guaidó vyzval k novým protestům

Caracas

Předseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó, který se ve středu prohlásil za prezidenta, vyzval k dalším protestům proti socialistickému autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání svobodných voleb na středu a sobotu. Guaidó nedisponuje skutečnou mocí, a proto chce udržet tlak ulice a získat na svou stranu armádu, napsala agentura DPA.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó se prohlásil úřadujícím prezidentem Venezuely.

Článek

Šéf parlamentu, který je jedinou institucí ovládanou opozicí, vyzval Venezuelany k demonstracím prostřednictvím videa umístěného na Twitter. Pokojná mobilizace má podle něj ve středu paralyzovat zemi. Další „velká národní a mezinárodní mobilizace“ má následovat v sobotu.

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident ve středu při protivládních demonstracích s tím, že hodlá uspořádat nové volby. Učinil tak poté, co parlament předminulý týden označil nový prezidentský mandát autoritářského Nicoláse Madura za nelegitimní. Ten začal 10. ledna, ale opozice, EU a na dvě desítky amerických zemí ho neuznávají, protože vzešel z loňských nedemokratických voleb.

Rusko, Čína, Írán nebo Turecko naopak nadále stojí za Madurem. Evropské mocnosti Madura vyzvaly, aby do týdne vyhlásil svobodné a spravedlivé volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám