Hlavní obsah

V argentinské Patagonii zahynul český horolezec. Jeho tělo leží ve velké výšce

V argentinské části Patagonie zemřel v pátek český horolezec, informují o tom místní média s odvoláním na záchranáře. Zahynul při sestupu ze známé hory Fitz Roy. Patrně zabloudil a zemřel na podchlazení. Současně se pohřešují dva alpinisté z Brazílie, kteří podnikli výstup ve stejný den.

Foto: Profimedia.cz

Hora Fitz Roy v argentinské části Patagonie, kde zahynul český horolezec.

Článek

Čech byl na hoře se spolulezcem, uvedla koordinátorka záchranných prací Carolina Codóová z městečka El Chaltén. Druhý horolezec sestup přežil a potvrdil, že jeho lezecký partner zahynul a že tělo leží ve velké výšce v jižní stěně hory.

Tělo není možné z místa dopravit ani za pomoci vrtulníku, uvedla záchranářka. „Čekáme, až se spojíme s rodinou, abychom rozhodli, jak dál pokračovat,“ dodala.

Na stejném místě se také pohřešuje dvojice Brazilců, která zahájila výstup v pátek. Naposledy ji viděla skupina Italů v páté lanové délce 650metrové skalní stěny Cerro Chaltén, jak se ikonická hora Fitz Roy rovněž nazývá. Poté přišla bouře a od té doby jsou Brazilci nezvěstní. Kvůli nepřízni počasí budou záchranáři moci zahájit pátrání až během úterý.

„Šance, že je najdeme v pořádku, jsou po třech nocích špatného počasí poměrně malé,“ sdělila Codóová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám