Hlavní obsah

Pionýři a jízda s Kimem v mercedesu. Do Pchjongjangu dorazil jihokorejský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Jihokorejský prezident Mun Če-in přistál v úterý dopoledne místního času na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský prezident Mun Če-in v Pchjongjangu, vítal ho Kim Čong-unVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejský prezident vystoupil z letadla, které letělo oklikou přes moře, krátce po desáté místního času. Na letišti Sunan ho uvítala čestná stráž, jejíž velitel prezidenta oslovil vaše excelence. Na letišti delegaci vítali i další vysocí severokorejští představitelé včetně předsedy parlamentu Ri Sol-čua.

Foto: Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un na letišti v Pchjongjangu.

Jihokorejský prezident si po výstupu z letadla na ploše vřele potřásl rukou se svým severokorejským protějškem. Za ním stáli i pionýři. A pozdravil se také s tisíci nadšených Severokorejců v tradičních korejských krojích, kteří se na letišti sešli. Mnozí z nich mávali květinami, severokorejskými vlajkami a modro-bílými vlajkami s obrysem mapy Korejského poloostrova. Oba vrcholné představitele doprovázely jejich manželky.

Oba prezidenti odjeli z letiště každý zvláštním vozem do domu vyhrazeného pro státní návštěvy, kde bude jihokorejská delegace přebývat. Pak pokračovali v cestě na jednání spolu.

Foto: Reuters

Přílet jihokorejského prezidenta Mun Če-ina do severokorejského Pchjongjangu.

Mun by během svého třídenní pobytu v Pchjongjangu měl s Kimem jednat dvakrát. První schůzka se uskuteční ještě v úterý od 15:30 (8:30 SELČ) do 17 hodin.

Do metropole KLDR si s sebou přivezl také skupinu podnikatelů, včetně dědice konglomerátu Samsung I Če-jonga a představitelů firem jako Hyundai Motor či LG.

Mun Če-in se na summitu se svým severokorejským protějškem Kim Čong-unem tento týden pokusí oživit pozastavené rozhovory mezi KLDR a Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Foto: Reuters

Jihokorejského prezidenta Mun Če-ina (vpravo) a jeho ženu vítá na letišti v Pchjongjangu severokorejský vůdce Kim Čong-un se svojí manželkou.

Před odletem Mun uvedl na Twitteru, co je cílem návštěvy: „Chci dosáhnout míru. Ne provizorního, který by mohl být nestálý a záviset na mezinárodní situaci, ale nezvratného, trvalého a pevného míru, nezávislého na tom, co by se mohl odehrávat v globálním aréně.”

Vrcholná schůzka Kima a Muna je letos již třetí a první po 11 letech, co se nejvyšší představitel Jižní Koreje vydal do severokorejské metropole, kde stráví tři dny. Předchozí dva letošní summity Kima a Muna byly v demilitarizovaném pásmu na hranici obou zemí.

Kim na nich slíbil denuklearizaci Korejského poloostrova, ale neřekl, do kdy to udělá a jak bude možné tento krok ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám