Hlavní obsah

Kim se s jihokorejským prezidentem sejde v září v Pchjongjangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se sejde v září už potřetí s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Příští summit nejvyšších představitelů obou Korejí se uskuteční v Pchjongjangu, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Podle jihokorejské agentury Jonhap se na tom v pondělí dohodli vyjednavači v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu mezi KLDR a Jižní Koreou.

Foto: Reuters

Představitelé obou Korejí si podávají ruce po schůzce v Pchanmundžomu.

Článek

„Souhlasíme, že uskutečníme summit obou Korejí v září v Pchjongjangu,“ stojí ve společném prohlášení obou stran. Ministerstvo upřesnilo, že se schůzka uskuteční „před koncem září“, datum ale bude teprve upřesněno, vyjednavači se na něm nedohodli.

„Také jsme zhodnotili uplatnění závěrů Pchanmundžomské deklarace a jednali, jak ji aktivněji prosazovat,“ dodali k obsahu jednání v prohlášení, z něhož citoval list Korea Times, zástupci obou Korejí. Deklarace byla výsledkem schůzky Kim Čong-una a Mun Če-ina v dubnu v Pchanmundžomu. Oba státníci jednali na stejném místě i o měsíc později.

Obě země se už v dubnu shodly, že chtějí, aby ještě letos byla podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53. Pchjongjang a Soul také slíbily, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Uspořádat pondělní schůzku v demilitarizovaném pásmu navrhl minulý týden Pchjongjang. Členy delegací byli z obou stran politici, kteří se zabývají mezikorejskými styky a hospodářskou spoluprací.

Reklama

Výběr článků

Načítám