Hlavní obsah

Vyhoštění strážce Usámy z Německa vyústilo do právní pře

Právo, DPA, vpl

Armin Laschet (57), premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, obhajoval v pondělí svou vládu v případě deportování Sámího A. (42), někdejšího bodyguarda teroristy Usámy bin Ládina do Tuniska.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lídr kandidátky CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet na archivním snímku.

Článek

„My jako politici máme na základě práva a zákona rozhodovat a to naše vláda učinila,“ řekl před zasedáním předsednictva křesťanských demokratů (CDU).

Správní soud v Gelsenkirchenu minulý čtvrtek rozhodl, že Tunisan se musí „okamžitě vrátit“ do Německa, protože chybějí diplomaticky závazné záruky ze strany tuniské vlády, že ve vlasti nebude vystaven mučení.

Sámího převezl charterový let z Düsseldorfu startující v pátek v sedm hodin ráno. Soud zaslal svůj verdikt Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky faxem v pátek v 8.27 h SELČ. Tunisko potvrdilo, že jej nemíní vydat.

Sámí A. žil v SRN od roku 1997 a od února 2008 na příspěvcích od státu pro sebe, manželku a čtyři děti dostával více než 1160 eur (30 160 korun) měsíčně. [celá zpráva] Úřady ho koncem června označily za potenciální teroristickou hrozbu a umístily ho do extradiční vazby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám