Hlavní obsah

Za znásilnění a ubití studentky v Dillí budou viset. Odvolání útočníků soud smetl ze stolu

Dillí

Trest smrti pro pachatele hromadného znásilnění a vraždy studentky v autobuse v indické metropoli Dillí v roce 2012 platí. Verdikt v pondělí potvrdil indický Nejvyšší soud. Znásilnění třiadvacetileté dívky a její následná smrt vyvolaly celonárodní protesty a diskusi o zacházení se ženami v Indii.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soud v Dillí

Článek

Nejvyšší soud již loni potvrdil verdikt soudu nižší instance, podle nějž mají být čtyři pachatelé popraveni oběšením. Tři násilníci následně požádali Nejvyšší soud, aby zvážil mírnější trest. To ale soud v pondělí zamítl.

Odsouzená čtveřice byla součástí skupiny šesti útočníků, kteří 16. prosince vlákali do autobusu v Dillí mladou ženu a jejího přítele vracející se z kina. Ženu skoro hodinu v jedoucím vozidle brutálně znásilňovali, muže krutě zbili a pak oba nahé vyhodili na silnici. Zraněním, která studentce útočníci způsobili mimo jiné železnou tyčí, dívka po dvou týdnech podlehla v nemocnici v Singapuru.

Nejmladšího z útočníků, jemuž bylo v době činu 17 let, soud pro nezletilé odsoudil k tříletému trestu odnětí svobody. Šlo o maximální možný trest, který vzhledem k věku obžalovaného připouštěl zákon. Šestý muž, řidič autobusu a údajný vůdce gangu, byl nalezen v cele mrtvý. Prý spáchal sebevraždu.

Pomalé změny

Ačkoli případ této studentky zvedl v Indii vlnu protestů a veřejnost si vynutila za znásilnění přísné tresty ve zrychlených soudních řízeních, změny v indické společnosti jsou jen velmi pozvolné.

O znásilnění se v Indii příliš často nemluví. Ženy se bojí svěřit, protože ve společnosti stále převládá stigma ze sexuálního násilí, muži si mnohdy ani neuvědomují, že spáchali zločin, protože výchova a osvěta jsou v tomto směru nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám