Hlavní obsah

V Thajsku vyprostili z jeskyně už osm chlapců, čtyři na záchranu stále čekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí v Thajsku proběhla druhá záchranná operace, jejímž cílem je dostat z jeskyně u barmských hranic další mladé fotbalisty. Operace byla zahájena v sedm hodin ráno místního času (o nedělní půlnoci). Podnikl ji stejný tým, který v neděli dostal do bezpečí první čtyři hochy. V pondělí se mu podařilo zachránit další čtyři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku spustili v pondělí druhou fázi záchrany uvězněných dětíVideo: Reuters

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos pro dnešek skončil. Děkujeme za pozornost.

17:00 - V Thajsku je noc a záchranná operace chlapců uvězněných v jeskyni bude pokračovat v úterý. Vyprostit zbývá čtyři hochy a jejich trenéra.

14:45 - Agentura Reuters přinesla záběry přímo z nitra jeskyně, v níž probíhá záchrana. Jsou na nich patrné hadice od čerpadel na povrchu. Záchranu komplikuje fakt, že v místě nadále prší a vodu je tak nutné odčerpávat neustále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nahlédněte do zatopené jeskyně, v níž voda uvěznila 13 lidíVideo: Reuters

14:02 - Z jeskyně se podařilo dostat na povrch osmého chlapce, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědka. To by znamenalo, že pondělní operace skončila. Plánovala se záchrana čtyř hochů.

Foto: Reuters

Jak probíhá záchrana chlapců z jeskyně

13:47 - Podle agentury Reuters se podařilo vyprostit i sedmého chlapce. Šestý a sedmý zachránění se dostali na povrch krátce po sobě. Podle svědků byli posláni do nemocnice, uvedla televize CNN. V jeskyni už zůstává jen pět chlapců a jejich trenér.

13:40 - Záchranný tým dostal na povrch šestého chlapce. Zdroj záchranářů to sdělil listu The Guardian.

13:25 - Záchranáři hlásí, že čtyři další děti už jsou ve třetí komoře, odkud je to k ústí jeskyně méně než dva kilometry pěšky.

13:20 - Pátý zachráněný chlapec dorazil do nemocnice. Bude na stejném oddělení jako čtyři vyproštění v neděli.

12:06 – Z jeskyně vyprostili pátého chlapce, uvedly ve svém vysílání televize Sky News a CNN i místní stanice, která oznámila, že to bylo v 16:23 místního času. Pět minut po vyproštění byl přepraven vrtulníkem do nemocnice.

10:44 – Představitelé uvedli, že nejprve budou zachráněni ti nejsilnější a nejpřipravenější. V neděli tvrdili totéž, ale nakonec byli zachráněni ti nejslabší. Ven by se měli dostat mezi 19:30 a 20:30 místního času (14:30 až 15:30 SELČ), tedy o půl hodiny dřív, než se původně uvádělo.

10:13 – Potápěči vstoupili do jeskyně v 11:00 místního času (6:00 SELČ), uvedl velitel záchranné operace Narongsak Osatanakorn: „Záchranný tým je stejný, jen s pár změnami. Hladina vody nevzbuzuje obavy. Včerejší déšť neovlivnil výšku hladiny v jeskyni.”

10:06 – Thajské úřady zvažují, že umožní rodičům zachráněných navštívit děti, původně k tomu mělo dojít už dnes, ale rodinám sdělily, že nejdříve za 48 hodin, než budou známy všechny výsledky zdravotních testů.

9:47 – Oficiální zpráva thajských úřadů potvrdila, že záchranná operace probíhá.

9:25 – Podle televize Fox News začne vlastní záchranná operace mezi osmou a devátou večer (mezi jednou a druhou odpoledne SELČ). Důvodem je potřeba rozmístit podél trasy láhve se vzduchem.

8:15 – V místě u jeskyně přistála v prudkém dešti helikoptéra.

8:00 – Provinční vláda se zatím k pondělní operaci nijak nevyjádřila. Dosud se přitom tiskové konference velitele společné záchranné operace Narongsaka Osatanakorna konaly v deset dopoledne místního času (tři ráno SELČ).

7:30 – Thajská vláda oznámila že pondělní záchranu uskuteční stejný tým, který v neděli dostal z jeskyně první čtyři hochy. Ministr vnitra dodal, že je potřeba v jeskyni rozmístit více tlakových nádob se vzduchem, což zabere několik hodin.

7:10 – Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová řekla v pondělí v televizi, že se chlapci budou zachraňovat ve skupinách po čtyřech. Austrálie vyslala na místo 19 expertů včetně potápěčů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajci zachránili první čtyři chlapce ze zatopené jeskyněVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám