Hlavní obsah

Severní Korea před zraky zahraničních novinářů zničí svůj jaderný polygon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea v rozmezí 23. až 25. května zničí své jaderné testovací středisko. K události pozve i zahraniční novináře včetně těch ze Spojených států a Jižní Koreje. Severokorejská tisková agentura likvidaci zkušebního polygonu označila za potvrzení závazku skončit se zkouškami jaderných zbraní.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (v černém)

Článek

Konkrétní den oficiální ceremonie bude určen podle počasí. Odstřeleny budou podzemní tunely, do nichž bude následně zablokován vstup, zničeny budou také všechna pozorovací stanoviště, výzkumné budovy a kontrolní posty.

Uzavření střediska již v dubnu na setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem ohlásil vůdce KLDR Kim Čong-un. Munův úřad k tomu tehdy uvedl, že KLDR k likvidaci areálu přizve i americké experty. Pchjongjang tak polygon uzavře ještě před Kimovým setkáním s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, které je naplánováno na 12. června v Singapuru.

Čínští vědci nedávno uvedli, že testovací středisko na severu KLDR se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, neboť část podzemního areálu se po výbuchu zhroutila.

Reklama

Výběr článků

Načítám