Hlavní obsah

Nálet v Jemenu usmrtil téměř všechny svatebčany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při náletu arabské koalice zemřelo v neděli na severu Jemenu až 20 účastníků svatby. V pondělí to oznámila jemenská televize Al-Masíra. Hútíové, tedy jemenští šíitští povstalci, v úterý jako důkaz útoku zveřejnili video, na němž je vidět bezvládné tělo muže, kterého se nechce pustit malý chlapec. Video převzala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při saúdském náletu na Jemen zemřelo nejméně 20 svatebčanů včetně nevěstyVideo: Reuters

 
Článek

Televize Al-Masíra s vazbami na vzbouřence uvedla, že na videu jsou trosky domu, kde se v době náletu konala svatba. Muž a chlapec jsou podle stanice otec se synem, přičemž syn se nechce smířit s otcovou smrtí. „Přísahám, že ho neopustím,“ vzlyká chlapec a nechce se pustit těla svého otce.

Koalice, která bojuje pod velením Saúdské Arábie v Jemenu na straně tamní vlády, zasáhla místo oslav svatby v severní provincii Hadždža v neděli. Zatímco podle provinčních zdrojů zahynulo 15 lidí, mezi nimiž jsou hlavně ženy a děti a také nevěsta, Al-Masíra uvedla, že mrtvých je 20 a zraněných 40.

Další jemenské sdělovací prostředky krátce po náletu tvrdily, že mnoho lidí je stále pod troskami a konečný počet obětí může být ještě vyšší. Šéf místní nemocnice v úterý po telefonu agentuře Reuters sdělil, že přijali 40 těl, patrně obětí náletu. Většina z nich byla roztrhána na kusy. Dalších 46 lidí utrpělo zranění.

Místní lidé a lékaři tvrdí, že dvacet obětí bylo přímo ze svatby, mezi zraněnými je pak třicet svatebčanů.

Šíitští povstalci bojují za podpory Íránu ve válkou zdevastovaném Jemenu s centrální vládou, kterou podporuje koalice vedená Saúdskou Arábií. Ta vstoupila do bojů v roce 2015. Kromě Saúdské Arábie jsou v ní zastoupeny Egypt, Bahrajn, Maroko, Jordánsko, Súdán, Kuvajt a Spojené arabské emiráty.

Válka v Jemenu trvá čtvrtým rokem, konflikt nepřežilo podle bilance AFP na 10 000 lidí. Vyvolal také vážnou humanitární krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám