Hlavní obsah

Kim Čong-un a jeho otec cestovali na brazilské pasy, měli razítka z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nelegálně získané brazilské pasy cestovali v devadesátých letech tehdejší severokorejský vůdce Kim Čong-il a jeho syn Kim Čong-un, který po něm převzal moc. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na pět západních tajných služeb, přičemž dva státy potvrdily, že držitelé těchto pasů od nich získali víza. Pasy podle razítka vydalo brazilské velvyslanectví v Praze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un a Kim Čong-il používali falešné brazilské pasyVideo: Reuters

 
Článek

Na zveřejněných záběrech pasů jsou jasně vidět fotografie Kim Čong-una a Kim Čong-ila. Moderní technologie umožnily potvrdit, že jde skutečně o severokorejské vůdce. Oba pasy nesou razítko brazilského velvyslanectví v Praze s datem vydání 26. února 1996 a vyznačenou desetiletou platností. Neplyne však z toho, že si je oba museli osobně vyzvednout.

Představitelé čtyř západoevropských tajných služeb potvrdili, že pasy vydané na jména Josef Pwag, který použil Kim Čong-un, a Ijong Tchoi, který měl jeho otec, „byly použity k získání víz do nejméně dvou západních zemí“.

Také podle nich mohly být použity pro cesty do Brazílie, Japonska a Hongkongu. Japonský deník Jomiuri v roce 2011 uvedl, že Kim Čong-un navštívil jako dítě v roce 1991 Japonsko na brazilský pas. Pasy, jejichž záběry zveřejnila agentura Reuters, však byly vydány později.

Chtěli cestovat

Brazilský ministr zahraničí sdělil, že se vydání pasů vyšetřuje. Brazilský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, oznámil, že pasy byly pravé a že jde o dokumenty zaslané nevyplněné na konzuláty k vydání.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

„To ukazuje jejich chuť cestovat a to, že si vládnoucí rodina pokoušela vytvořit únikové cesty,“ řekl jeden ze zdrojů agentury.

Touha cestovat se stala osudná staršímu bratrovi dnešního vůdce Kim Čong-namovi, který se v roce 2001 pokoušel dostat do Japonska na dominikánský pas, aby navštívil tamní Disneyland. Byl odhalen a vypovězen. Upadl v nemilost a žil v exilu, než byl v loni v únoru otráven na letišti v Kuala Lumpuru. [celá zpráva]

V době vydání pasu bylo dnešnímu severokorejskému vůdci 12 až 14 let. Jeho přesné datum narození není známo. Obecně se toho o něm ví málo. Studoval v Bernu mezinárodní střední školu, kde byl vydáván za syna řidiče ambasády. Jeho studijní výsledky byly slabé. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám