Hlavní obsah

Po útoku Boko Haram jsou nezvěstné desítky studentek

– Abuja

Nejméně padesát ale možná až 111 školaček je nezvěstných po pondělním útoku islamistické skupiny na školu ve městě Dapchi v nigerijském státě Yobe. Ve středu to oznámil podle BBC guvernér. Zřejmě byly uneseny. Původně se uvádělo, že útok nesupěl, protože se studentkám podařilo utéci. Akce připomíná čtyři roky starý útok v Chiboku, odkud bylo uneseno 270 dívek.

Bojovníci Boko Haram (ilustrační foto)

Článek

Boko Haram zaútočilo na školu v Dapchi vzdálenou asi 270 km od Chiboku v pondělí večer. Původně se uvádělo, že skupina školu stejně jako blízký obchod jen vyrabovala, protože z ní i z přilehlého internátu všichni utekli, neboť slyšeli hluk přijíždějících aut, střelbu i exploze náloží. To se však nepotvrdilo.

Místní obyvatelé uvedli, že se podařilo utéci jen polovině dívek. Podle rodičů je stále nezvěstných nejméně 51 žákyň.

Otec šestnáctileté studentky řekl AFP: „Pořád ještě nevíme, kolik dívek se už zachránilo a kolik je jich nezvěstných. Slyšíme různá čísla, mezi 67 a 94.“

Ministr Abdulmaliki Sumonu uvedl, že chybí 111 dívek : „Do dívčí internátní školy v Dapchi se vrátilo 815 z celkového počtu 926 studentek. Ostatní stále chybějí”.

Úřady zatím neuvádějí, že děvčata byla nutně unesena, mnohé se ještě mohou skrývat v buši. Některé byly nalezeny až ve vzdálenosti 30 km od školy.

Ministr dodal ale zároveň, že „dosud žádný únos nebyl prokázán”, jeden z rodičů ale řekl BBC, že viděl náklaďák plný děvčat. „Viděl jsem plačící a naříkající dívky ve třech nákladních autech Tata. Volaly o pomoc,” citovala agentura Reuters dalšího svědka z nedaleké vesnice Gumsa. Povstalci ho přinutili, aby jim ukázal cestu pryč, a pak ho nechali být.

Podle místních obyvatel byly cílem radikálů právě školačky, které chtěli unést. S mladými dívkami se žení nebo je používají jako sebevražedné atentátnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám