Hlavní obsah

Cyklón Gita na Novém Zélandu odřízl přes šest tisíc lidí od okolního světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklón Gita, který zasáhl Nový Zéland, odřízl od okolního světa přes šest tisíc lidí. Tropická bouře, kterou provází vítr o rychlosti vyšší, než je 140 km/h, a intenzivní deště, způsobila mohutné sesuvy půdy. Uvězněni zůstali obyvatelé a návštěvníci Port Tarakohe v oblíbené zátoce Golden Bay.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuvy půdy na Novém Zélandu odřízly od světa tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Než se nánosy zeminy odklidí a silnice zprovozní, bude to podle úřadů trvat několik dnů. Oblast se proto bude zásobovat jídlem a vodou pomocí lodí. Zprávy o počtech obětí či zraněných nejsou zatím k dispozici.

Nicméně bouře Gita by neměla mít na svědomí závažnější následky. Meteorologové upozorňují, že bouře změnila směr, a to nejhorší má Nový Zéland už za sebou. Do nejpostiženějších míst vyslala novozélandská vláda armádu, aby pomohla s likvidací následků.

Cyklón Gita se už v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech dosahoval vítr rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám