Hlavní obsah

Na Maledivách platí kvůli konfliktu prezidenta se soudní mocí výjimečný stav

Male

Maledivská vláda vyhlásila na 15 dní výjimečný stav. Informovala o tom maledivská ministryně spravedlnosti Azima Šakúrová. K tomuto kroku vláda přistoupila poté, co se vzepřela rozhodnutí nejvyššího soudu a odmítla propustit devět vězněných představitelů opozice.

Foto: Mohamed Sharuhaan, ČTK/AP

Příznivci opozice se střetli s policií

Článek

Tím se prohloubila politická krize mezi prezidentem a soudní mocí v zemi. Ministryně vyhlásila výjimečný stav v projevu ve státní televizi.

Spojené státy vzápětí vyzvaly maledivskou vládu a armádu, aby respektovaly zákony. „Amerika stojí za maledivským lidem. Maledivská vláda a armáda musí respektovat zákony, svobodu slova a demokratické instituce. Svět vás sleduje,” uvedla na Twitteru americká Národní bezpečnostní rada.

Překvapivé rozhodnutí maledivského nejvyššího soudu, které padlo minulý týden a nařídilo vládě propustit opoziční vůdce, vyvolalo napětí mezi prezidentem Jamínem Abdal Gajúmem a nejvyšší justiční instancí. Do ulic hlavního města Malé vyšli protestující a vláda nechala rozmístit vojáky před budovou parlamentu, aby zabránila poslancům v zasedání.

Propuštěn měl být i bývalý prezident

Mezi těmi, kdo by měli být podle rozhodnutí soudu propuštěni, je i bývalý prezident Malediv.

Maledivy se před deseti lety staly pluralitní demokracií po desetiletích autokratické vlády. Země ale ztratila mnoho demokratických výdobytků poté, co byl v roce 2013 zvolen prezidentem Jamín Abdal Gajúm.

Maledivy jsou ostrovním státem na jihu Asie v Indickém oceánu. Patří k oblíbeným turistickým destinacím a zájezdy tam vypravují i české cestovní kanceláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám