Hlavní obsah

Čína vyšle do KLDR zvláštního vyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína vyšle do Severní Koreje speciálního vyslance, uvedla ve středu statní tisková agentura Nová Čína. Peking dlouhodobě usiluje o diplomatické řešení krize vyvolané severokorejským raketovým a jaderným programem. V posledních měsících ale rozhovory mezi oběma zeměmi na nejvyšší úrovni zeslábly.

Foto: Reuters

Kim Čong-un se dalekohledem dívá na raketu Hwasong-12.

Článek

Sung Tchao, který vede sekci vnějších vztahů Komunistické strany Číny, do Severní Koreje odjede v pátek, informovala v krátké zprávě Nová Čína. Bude „informovat KLDR o 19. sjezdu Komunistické strany Číny”, dodala agentura. Odkazovala přitom na říjnový sjezd komunistické strany, na němž čínský prezident Si Ťin-pching upevnil svou pozici.

Severokorejská agentura KCNA návštěvu čínského diplomata potvrdila, ale uvedla pouze, že k ní dojde „brzy”. Podle agentury Reuters není jasné, jak dlouho se Sung Tchao v KLDR zdrží, ani kde se odehraje jeho schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Se stejným účelem, tedy informovat o sjezdu čínských komunistů, už zavítal do Vietnamu a Laosu, zemí, kde také vládne komunistická strana.

Cesta přichází jen týden po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu, během níž šéf Bílého domu zdůrazňoval potřebu většího nátlaku na KLDR, obzvláště pak ze strany Číny, se kterou Pchjongjang uzavírá 90 procent svých obchodů.

„Čína může tento problém urovnat snadno a rychle,” řekl před čínskou hlavou státu Trump. Následně bez dalšího upřesnění napsal na twitteru, že Si Ťin-pching „přitvrdí sankce” vůči Pchjongjangu. Peking však žádná nová opatření neohlásil, zatímco již uplatňuje sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN a výrazně omezil nákup severokorejského uhlí a rud, napsala agentura AFP.

Sekce vnějších vztahů Komunistické strany Číny spravuje vztahy se zahraničními politickými stranami a Čína ji tradičně užívá jako spojku čínské diplomacie se Severní Koreou, napsala agentura Reuters. Naposledy navštívil čínský speciální vyslanec Severní Koreu v únoru minulého roku.

KLDR popřála Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení. Ten v odpovědi označil severokorejského diktátora Kim Čong-una za soudružského vůdce a dal najevo přání, aby „vztahy obou zemí byly v souladu a stabilně se rozvíjely“.[celá zpráva]

Peking v srpnu jmenoval novým speciálním vyslancem pro Severní Koreu Kchung Süan-joua, ten ale podle všeho od nástupu do funkce zemi nenavštívil. Zároveň se od nástupu Kim Čong-una v roce 2011 se severokorejským vůdcem nesetkal prezident Si Ťin-pching, dodává agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám