Hlavní obsah

Soud v Mauritánii muži za příspěvek na Facebooku snížil trest smrti na dva roky

Odvolací soud v Mauritánii vrátil ve čtvrtek svobodu muži, který v roce 2014 dostal trest smrti za zveřejnění „rouhačského” příspěvku na Facebooku. Podle nového rozsudku má strávit dva roky ve vězení a zaplatit pokutu, jelikož ale za mřížemi byl už téměř čtyři roky, justice nařídila jeho okamžité propuštění, napsala agentura AFP.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Muhammad Šajch uld Mchaitír byl zatčen v lednu 2014 poté, co na Facebooku kritizoval ospravedlňování diskriminace vůči členům své kasty na základě náboženství. Následně byl odsouzen na smrt za odpadlictví. V Mauritánii, oficiálním názvem Mauritánská islámská republika, se více než 99 procent populace hlásí k islámu.

Odvolací soud ve městě Nuadhibú zmírnil Mchaitírův trest na dva roky vězení a pokutu ve výši 60 tisíc ukkíjí (necelých 3800 Kč). Jelikož si přibližně třicetiletý muslim již odseděl více než tři roky, soudci jej nařídili okamžitě propustit.

Trest smrti pro Mchaitíra byl jediným, který byl za zločin odpadlictví v Mauritánii udělen od roku 1960, kdy africká země získala nezávislost. Šlo o první rozsudek smrti za jakýkoli čin od roku 1987. Zrušení verdiktu přivítala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Zároveň apelovala na mauritánské úřady, aby se snažily propuštěného ochránit před hrozícími útoky. Podle AFP měl původní rozsudek v zemi řadu zastánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám