Hlavní obsah

Si Ťin-pching se postavil na úroveň Mao Ce-tunga, čínští komunisté to schválili jako jeden muž

Peking
Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching je oficiálně nositelem vlastní myšlenky. V úterý to potvrdil končící sjezd vládnoucí komunistické strany Číny. Si se tak stal nejvlivnějším čínským předákem po Mao Ce-tungovi. Se zapsáním „Myšlenky Si Ťin-pchinga” do stanov strany souhlasilo přes dva tisíce delegátů jednomyslně.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Prezident sjezd minulý týden zahajoval tříhodinovým projevem, v němž poprvé představil svoji filozofii, kterou nazval „socialismem s čínskými charakteristikami v nové éře”. [celá zpráva]

Si svoji moc od nástupu do čela Číny v roce 2012 postupně upevňoval. Uznání jeho ideologické linie je vrcholem mocenského vzestupu, upozornila britská stanice BBC, neboť odteď se nemůže Si Ťin-pchingovi postavit žádný konkurent, aniž by mu hrozilo obvinění, že zpochybňuje a ohrožuje celou vládu komunistů.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Delegáti sjezdu přijali historický zápis do stanov jednosmyslně.

Do stanov čínské komunistické strany byly zapsány ideologie řady vůdců. Pouze jména dvou z nich však byla rovněž zaznamenána, a to Mao Ce-tunga a Teng Siao-pchinga. Výhradně u zakladatele komunistické republiky a diktátora Maa se však dosud zmiňovalo, že jeho linie byla myšlenkou.

Nové vedení

Čínští komunisté v úterý také zveřejnili složení svého 204členného ústředního výboru; 70 procent jsou nováčci, uvedla ČTK. Podle Reuters do výboru nebyl zvolen jeden z nejbližších prezidentových spolupracovníků Wang Čchi-šan, který byl hlavní osobností prezidentova tažení proti korupci.

Ve středu se poprvé sejde nový ústřední výbor strany a následně bude oznámeno složení nového 25členného stranického politbyra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám