Hlavní obsah

Z Barmy utekl skoro milión Rohingů

Ženeva

Skoro milión Rohingů už utekl z Barmy do sousedního Bangladéše, uvedl v ženevském sídle OSN zástupce Bangladéše Šamím Ahsan na dárcovské konferenci, která má získat prostředky na řešení krize. Vyzval Barmu, aby umožnila jejich návrat, protože situace je neudržitelná. Ze země totiž každý den utíkají další tisíce Rohingů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánská královna navštívila Rohingy v uprchlickém táboře v BangladéšiVideo: Reuters

 
Článek

„Je to největší exodus z jedné země od genocidy ve Rwandě v roce 1994,“ sdělil Ahsan, přičemž uvedl, že od 25. srpna uteklo z Barmy 600 000 lidí. Po útocích rohingských vzbouřenců na policejní stanice zahájila barmská armáda rozsáhlou odvetnou akci, kterou spojené národy označily na etnickou čistku.

Podle aktuální bilance OSN uprchlo od tohoto data do Bangladéše 603 000 Rohingů, z toho polovinu tvoří děti. Připojili se k více než 300 000 rohingským běžencům, kteří tam žili již dříve.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Uprchlí Rohingové ve frontě na potraviny

„Násilí v Rakhinském (Arakanském) státu navzdory tvrzení neskončilo. Denně přicházejí tisíce (uprchlíků),“ dodal Ahsan. „Děti, ženy a muži utíkající z Barmy míří do Bangladéše traumatizovaní a bez prostředků,“ dodal.

Foto: Dar Yasin, ČTK/AP

Děti uprchlých Rohingů čekají na vydání jídla

Upozornil, že situace nemá kvůli postoji Barmy řešení. Ta „nadále zlomyslně a nepodloženě vykresluje Rohingy jako ilegální imigranty z Bangladéše“ a odmítá je uznat jako samostatné etnikum, „toto do očí bijící popření etnické identity Rohingů blokuje jednání.“

Foto: Jorge Silva, Reuters

Rohinžstí uprchlíci

„Zatím se podařilo získat 340 miliónů dolarů (7,5 mld. korun),“ uvedl šéf humanitární pomoci OSN Mark Lowcock. Nově přislíbila EU 30 miliónů eur, Kuvajt 15 miliónů dolarů, Austrálie 10 miliónů australských dolarů a Velká Británie 12 miliónů liber.

Lowcock vyzval barmskou vládu, aby umožnila „do Rakhinského státu volný přístup pro humanitární pomoc“, což odmítala.

Vybraná částka je určena pro 1,2 miliónu lidí v oblasti bangladéšského města Cox’s Bazar, kde je na 900 000 uprchlíků z Barmy.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Uprchlíci z Barmy nesou pytle s pomocí do improvizovaného uprchlického tábora u Cox's Bazaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám