Hlavní obsah

Severokorejští hackeři zřejmě ukradli válečné plány Soulu a Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejským hackerům se podařilo získat důležité vojenské materiály jihokorejského ministerstva obrany. Jsou mezi nimi nejnovější válečné plány včetně plánů na odstranění vůdce KLDR Kim Čong-una. Ty Jižní Korea vypracovala společně s Američany. Soul informaci nekomentuje.

Foto: 123rf.com

Ilustrační snímek

Článek

Informaci přinesl v úterý web britské televize BBC, který se odvolává na jihokorejského poslance a člena branného výboru za demokratickou stranu I Čchol-hia. ČTK se odvolává na čínský list Chonsun Ilbo.

Kromě dat vztahujících se ke strategickým plánům zvláštních jednotek měl režim Kim Čong-una získat také informace o důležitých elektrárnách a vojenských objektech v Jižní Koreji.

Celkem má jít podle I Čchol-hia o 235 gigabytů citlivých či utajovaných dat z datového střediska integrované obrany, přičemž v 80 procentech případů ještě není jasné, k čemu se vztahují.

Pchjongjang nařčení odmítá

Severokorejští hackeři měli Jihokorejcům odcizit data už loni v září. V květnu letošního roku Soul oznámil, že se Jižní Korea stala terčem kybernetického útoku, byl jí odcizený velký objem dat a útok mohl být veden hackery KLDR. Podrobnosti Jihokorejci neuvedli.

Pchjongjang nařčení odmítá s tím, že jde o vykonstruovaná obvinění.

Jihokorejská agentura Jonhap již dříve napsala, že Severokorejští hackeři na informační systémy jihu působí pravidelně a patrně tak činí z Číny.

Informace o posledním kybernetickém útoku přichází v době, kdy je situace na Korejském poloostrově nebývale napjatá. [celá zpráva] Severokorejci přes protesty mezinárodního společenství i rezoluce Rady bezpečnosti OSN dál pokračují ve vývoji svého jaderného programu a Jižní Korea, Spojené státy i Japonsko se cítí tímto programem ohroženy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám