Hlavní obsah

Pomozte Rohingům, vyzval šéf OSN všechny země světa

– New York

Humanitární situace Rohingů je katastrofální a tuto tragédii je třeba zastavit, prohlásil generální tajemník OSN António Guterres při zasedání Rady bezpečnosti OSN a vyzval všechny státy, aby do Barmy a Bangladéše poslaly materiální podporu. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Hromadný odsun Rohingů z Barmy podle něj lze označit za etnickou čistku.

Foto: Suvra Kanti Das, ČTK/AP

Rohingové hromadně prchají z Barmy. V sousedním Bangladéši proto hrozí humanitární katastrofa.

Článek

„Jestliže musela třetina populace Rohingů opustit své domovy, dá se to podle vás popsat nějak jinak?" řekl podle agentury AFP Guterres.

Z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo před násilím od 25. srpna alespoň 370 tisíc Rohingů. Jejich počet se v Barmě dříve odhadoval na 1,1 miliónu. Muslimská menšina čelí v převážně buddhistické zemi útlaku již po desetiletí, situaci však na konci srpna vyostřily útoky militantních Rohingů na bezpečnostní složky. Ty poté zahájily "pročišťovací operaci", po které téměř 200 rohingských vesnic zůstalo liduprázdných.

Bangladéš situaci nezvládne

Jejich obyvatelé prchají do Bangladéše, ten si však s náporem běženců nedokáže poradit. Guterres proto vyzval svět, aby do destabilizovaného regionu poslal humanitární pomoc.

„Žádám barmské úřady, aby zastavily vojenské operace a násilí, a aby respektovaly zákon," řekl generální tajemník OSN. Události v Barmě označil za dramatickou tragédii. ”Musíme ji ukončit," řekl Guterres.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám